fbpx
Сьогодні
Фото 19:13 09 Лис 2021

"Шлях Крим": у Кримському домі відбулася презентація мультижанрового проєкту

У Кримському домі відбулася презентація мультижанрового проєкту «Шлях Крим/Yol Qırım»: презентація культури кримських татар, першої державної колекції ужиткового кримськотатарського мистецтва та дитячого простору.

Проєкт простежує шлях кримськотатарського народу — його багатовікову історію державності, традицій, освіти, релігії, обрядів, побуту, мови, фольклору і мистецтва. 

шлях крим

На виставці представлена експозиція про: державність, спадковість, освіту, релігію, традиції, філокартію; Нова колекція із близько 200 предметів ужиткового мистецтва; імерсивна екскурсія сучасним Бахчисараєм та його околицями (в доповненій реальності); знання про історію кримських татар і відомих представників цього народу; VR-виставка, 5 колискових пісень; художні й документальні відео; живопис, відеоарт, інсталяції, старі фотографії; перформанси від театральної резиденції; дитячі книги, настільні ігри та інформаційні стенди.

шлях крим

Цей виставковий проєкт стане постійно діючою експозицією у Кримському домі, а частину колекції предметів ужиткового мистецтва передадуть у Національний музей народної архітектури та побуту (Пирогово) після відкриття в ньому кримськотатарської садиби.

«Це можливість показати, що ми є, що ми існуємо як народ, що маємо багатий досвід, багату спадкоємність поколінь. І в цьому проєкті ми показуємо за допомогою мистецтва цю спадщину — і історію, і культуру, і традиції. Також для мене та для нашої організації це здобуття нового досвіду в роботі з командою, з організацією, робота на перспективу та створення хороших якісних продуктів, які є обличчям нашого народу» – каже керівник проєкту «Шлях/Yol» Рустем Скибін.

шлях крим

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу: Кримські татари повернуться у деокупований Крим, але вже не полишатимуть материкову частину України. Така виставка – перші їхні кроки тут.

Таміла Ташева, правозахисниця, громадська діячка, волонтерка. Співзасновниця громадської організації «КримSOS»: Слово Шлях, шлях додому для кожного кримського татарина і українця є сакральним. І тому ми мусимо спільно допомагати облаштувати кримськотатарську садибу в Пирогово. 

шлях крим

Олександр Гаман, український дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посланник першого класу. Генеральний консул України в Стамбулі: Подія унікальна, і такі проєкти треба також реалізувати за кордоном. Дні кіно в Стамбулі з Ахтемом Сеітаблаєвим  збирали повні зали. Такі проєкти допоможуть всім дізнатись про кримськотатарську культуру, бо маємо всі працювати разом.

Влодко Кауфман, український художник, живописець, графік, перформер: Для себе відкрив, що я практично нічого не знаю про кримськотатарську культуру. І це прикро. І завдяки Рустему, який для мене її відкривав, я захоплено поринав у трансформацію цього проєкту. Важливий синтез усвідомлення і того, що про Крим ми ще не знаємо – це саме те, про що ця виставка і весь цей проєкт.

шлях крим

Ахтем Сеітаблаєв, режисер, актор, директор "Кримського дому": "Для нас було дуже важливим, щоб у створенні цієї виставки брали участь і наші співвітчизники, які мешкають в Криму. Тому що абсолютно переконаний в тому, що культура є надпотужним інструментарієм для того, щоб ми не забували про те, що Крим — це Україна" .

Проєкт реалізується ГО «Ель Чєбєр» за підтримки Український культурний фонд Ukrainian Institute – Український інститут і Кримський дім.артнерами проєкту стали Український інститут національної пам'яті, Музей Івана Гончара, ГО «Кримська родина», ГО «ЕЛЕОС-Україна»,  ГО «СВІТАРТА», ГО «Центр етнологічних і політичних досліджень Криму» та інші.

шлях крим

Графік роботи: Пн – Пт: 9:00 до 18:00, Сб – Нд — вихідні.

Вхід вільний. Виставка триватиме протягом року за адресою: м. Київ, вул. Омеляновича-Павленка, 9.

шлях крим

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: