Новини

Директора ЦРУ відправили до Москви, щоб застерегти Росію щодо України, — CNN

На початку тижня президент Джо Байден відправив до Москви директора ЦРУ Білла Бернса. Мета – попередити Кремль, що США уважно стежать за накопиченням російських військ поблизу українського кордону. І спробувати розуміти те, що стоїть за такими діями Росії.

Про це пише Еспресо з посиланням на CNN.

Такий несподіваний візит Бернса до Росії, під час якого він зустрічався із представниками правоохоронних органів, безпосередньо причетними до цієї військової активності, відбувся на тлі зростального занепокоєння США незвичним перекиданням Росією своїх частин та обладнання поблизу українського кордону. Про це повідомили численні американські та українські джерела, які володіють інформацією про ці зустрічі.

Останнім часом адміністрація Байдена активно намагається послабити дедалі сильнішу напругу між Москвою і Києвом. Джерела розповіли CNN, що після зустрічі в Москві Бернс поговорив телефоном із президентом України Володимиром Зеленським. Під час неї він намагався послабити цю напругу. У четвер Державний департамент також відправив до Києва свого представника.

Таке занепокоєння на вищому дипломатичному рівні лише підкреслює серйозність, з якою адміністрація Байдена сприймає нещодавній рух російських військових частин, навіть при тому, що схоже накопичення військ навесні не привело до нового вторгнення. Напругу між Росією та Україною протягом останніх тижнів також посилило поглиблення української енергетичної кризи. Київ переконаний, що Москва спровокувала її навмисно.

"Накопичення військ разом з енергетичним шантажем лише підтверджує агресивну позицію Росії", – про це CNN сказав радник Зеленського.

У п'ятницю речник Пентагону Джон Кірбі сказав, що "масштаб" і "кількість підрозділів, які ми бачимо" в Росії, є "незвичними".

"Ми продовжуємо пильно стежити за цим. І, як я вже казав раніше, США дуже непокоять будь-які агресивні дії Росії, які ведуть до ескалації", – сказав він.

Бернс – як ключовий посередник

В адміністрації висувають різні припущення щодо мотивів Росії. Деякі джерела CNN переконані, що Росія готує вторгнення. Тоді як інші припускають, що Росія проводить навчання, або ж просто намагається залякати Україну.

Україна офіційно відкинула ідею про те, що Росія накопичує свою військову присутність поблизу кордону більше, ніж зазвичай. Росія "вже давно практикує "перекидання і накопичення військових частин для того, щоб підтримувати напругу в регіоні, і політично тиснути на сусідні країни" — про це у вівторок сказали в міністерстві оборони України.

Але саме для того, щоб таке посилення напруги попередити, у вівторок Байден відправив до Москви Бернса. Там він зустрівся із кремлівськими можновладцями, щоб спробувати зупинити будь-які плани вторгнення, і сказав, що США пильно стежать за всіма перекиданнями військ. Про це повідомили люди, які знають, про що йшлося під час цих зустрічей.

Бернс також повідомив, що Сполучені Штати непокоїть те, що Росія використовує природний газ, як засіб тиску. Оскільки заходячи в зиму Україна та інші європейські країни можуть стикнутися з енергетичною кризою.

Після зустрічей у Москві Бернс зателефонував у середу Зеленському. Під час розмови він розповів, що Адміністрацію непокоїть поведінка Росії. І запевнив, що США пильно відстежують російську активність. Про це повідомила людина, яка особисто знає, про що говорили під час цієї телефонної розмови.

Супутникові знімки, які в понеділок зробила компанія Maxar Technologies, демонструють досить незвичні рухи російських військовослужбовців та обладнання. Саме це й непокоїть американських чиновників. Ці світлини показують, що російські військовослужбовці, танки та артилерія масово збираються біля російського міста Єльня. Два високопоставлені американські чиновники сказали, що адміністрацію це тривожить навіть більше, ніж навесні, коли Росія могла також розпочати вторгнення.

Відповідаючи на запитання про ці супутникові знімки, речник Путіна Дмітрій Пєсков сказав журналістам, що "такий рух нашого військового обладнання територією Російської Федерації, є виключно нашою власною справою". Він додав, що "Росія ніколи нікому не погрожувала, не погрожує, і ні для кого не представляє небезпеку. Але на тлі доволі агресивних експансіоністських тенденцій збоку НАТО та інших країн, Росія завжди робила все необхідне для забезпечення власної безпеки, і продовжить так робити надалі".

Втім, один американський чиновник розповів CNN про те, що Сполучені Штати таки мають "серйозні занепокоєння" через накопичення російських військ, і додав: "Було б нерозумно, якби ми не думали про можливе вторгнення або напад".

Інший представник Державного департаменту і помічник конгресмена зауважив, що тривога збоку США зумовлена здебільшого тим, що Росія ніби складає все на свої місця на випадок, якщо захоче швидко щось зробити стосовно України.

"Очевидно, що це – безпрецедентне накопичення військ. І якщо Росія захоче захопити Україну, то вона може і здатна розбити українські війська", сказав помічник. "Маючи таке велике накопичення військ, Путін може будь-якої миті наказати розпочати вторгнення. І попереджень про це майже не буде".

Інтенсивна робота із союзниками

Європейські дипломати у Сполучених Штатах і в самій Європі кажуть, що США проводять активні консультації стосовно Росії. Це почалося протягом кількох останніх днів.

"Адміністрація дуже, дуже стурбована — такого серйозного занепокоєння Росією я не чув від них вже дуже давно, – сказав один дипломат. – Я б це не недооцінював. Вони дуже активно намагаються донести про це іншим".

Занепокоєння, про яке говорять Сполучені Штати, є "досить специфічним", – сказав інший дипломат. В унісон з іншими він також наголосив, що цю тривогу в європейських столицях сприймають не так ретельно і пильно. Розуміння загрози збоку Росії там різниться. І навіть при цьому, дипломати з п'яти європейських країн визнали, що основна суть російських дій стосовно України викликає серйозну тривогу.

Фото: Reuters

Переживання через наміри Кремля зумовлені захопленням Росією Кримського півострова у 2014 році. Міжнародна спільнота під проводом США запровадила санкції проти Росії за незаконну анексію української території. Але такі багатосторонні санкції не змусили Росію вийти з півострова. Путін чітко сказав, що попри міжнародний спротив, він має намір тримати там російські війська.

"Це все точно сприймають серйозно", – сказав другий дипломат. "Тут простежується чіткий тренд — звісно, що ви можете повернутися аж до 2014 року", коли Росія захопила Крим. "Але з весни цього року" увагу привернула ціла низка інших подій, включаючи російську ескалацію напруги навколо України, лише часткове відведення військ, те, що Росія залишила на своєму боці кордону деяку військову техніку, і загострення російської риторики про Україну.

Дипломати також звернули увагу на статтю, яку Путін написав влітку цього року. Один із них назвав її "ревізіоністським маніфестом" про українську історію, яка узгоджується із російськими доказами, і заперечує створення української держави. Зовсім недавно заступник голови російського Радбезу Дмітрій Мєдвєдєв написав схожу статтю, в якій принизив Україну та її лідерів.

Стежимо "усіма своїми можливостями"

В адміністрації абсолютно немає консенсусу стосовно намірів Росії. Інші представники американських оборонних відомств сказали CNN, що вони не бачать ознак, які б свідчили, що Росія готується до тривалої операції на кшталт вторгнення. Вони кажуть, що для цього потрібно підвести більше припасів — їжі, палива, запчастин.

Очільник об'єднаного комітету начальників штабів Джон Міллі сказав цього тижня, що Сполучені Штати не бачать чогось такого, що б вказувало на неминуче вторгнення Росії в Україну. Втім, він таки висловив занепокоєння "значною кількістю" військових рухів уздовж кордону.

Під час розмови із кореспондентом NBC Лестером Голтом на Аспенському безпековому форумі, Міллі сказав, що російська активність "не є сама по собі відверто агресивною". Але додав, що в США стежать за цими рухами "усіма своїми можливостями".

Тим часом українські високопосадовці вважають, що Сполучені Штати недостатньо роблять для того, щоб відвернути російську агресію. Київ підштовхує США докладати більше зусиль для того, щоб завадити введенню в дію російсько-німецького газогону "Північний потік – 2". Адже він дозволить Росії повністю обійти Україну під час постачання природного газу до Європи, і, як стверджує Київ, зробить Україну ще вразливішою перед наступом Росії.

Втім, на початку цього року адміністрація Байдена скасувала деякі санкції стосовно "Північного потоку – 2", організувала зустріч із Путіним у червні, і намагається знайти спільну мову з Москвою у питаннях кібербезпеки і ядерної безпеки.

"Найкращий сигнал, який адміністрація може зараз послати Росії, показавши, що її поведінка матиме наслідки, – це змінити курс стосовно "Північного потоку – 2", – сказав радник Зеленського.

Державний секретар США Ентоні Блінкен зустрічався із Зеленським за лаштунками кліматичного саміту ООН на початку цього тижня. Під час цієї зустрічі вони обговорили спільне занепокоєння незвичним рухом російських військ, і тим, як Росія використовує енергетичні постачання як потенційний засіб примусу до чогось.

Про це повідомив чиновник Державного Департаменту США. Ці питання обговорять наступного тижня під час візиту міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби до Вашингтона для переговорів із Блінкеном.

Автори матеріалу на CNN: Наташа Бертран, Джим Скіутто, Кайлі Артвуд.

Переклад матеріалу: Юрій Фізер.

Свіжі дописи

  • Новини

Зробити робота і перші кроки в IT: як сільські школи відкривають наукові лабораторії

Мрія — перший крок до успіху! Доведено школами в невеликих містах і селах. Адже саме… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Як вибрати журнальний столик на будь-який гаманець та смак у Києві

Обираючи журнальний столик, кожен з нас звертає увагу на дизайн, практичність та якість матеріалів. Особливо… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

ППО та дронами: Латвія погодила передачу нового пакету військової допомоги для України

Прем'єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня заявила про надання Україні нового пакета військової допомоги. Відповідну інформацію посадовиця оприлюднила у… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

За останній рік рф пришвидшила темпи виробництва зброї, – держсекретар США

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що протягом останнього року рф навчилась виробляти зброю та боєприпаси… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Как правильно выбирать профильную трубу

Профильные трубы широко используются в строительстве, машиностроении и многих других отраслях благодаря своей прочности, надежности… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Служба безпеки ліквідувала у Києві ботоферми, які проводили інформаційні диверсії на користь російської розвідки. У… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.