fbpx
Сьогодні
Промо 12:15 09 Лис 2021

Арабіка - найпопулярніший сорт кави

Упродовж багатьох століть кава залишається улюбленим напоєм величезної кількості людей. Ароматний напій готують із обсмажених зерен, які можуть наділити його різними характеристиками. А залежать вони, багато в чому, від таких чинників, як регіон та умови зростання рослин, часу збору врожаю, способів його обробки.

Більшості споживачів знайомі два основні сорти кави – арабіка та робуста. У чому різниця між ними? Більшість поціновувачів ароматного насиченого смаковими відтінками напою вибирають кава арабіка в зернах, яку вважають за краще подрібнювати самостійно безпосередньо перед приготуванням. Арабіка коштує дорожче, але її смак цього гідний. Кава має тонкий, вишуканий аромат, він досить сильний, інтенсивний. У ньому можуть відчуватися відтінки ванілі, карамелі, шоколаду, фруктів та спецій.

Арабіка – дуже примхлива рослина. Дерева чутливі до змін клімату, вологості, хвороб. Цей факт також позначається на ціні товару. Вирощувати арабіку у всіх регіонах світу не виходить, адже відповідні кліматичні умови можна знайти лише в деяких куточках Землі. Найкраща арабіка родом із Бразилії, Колумбії, Коста-Ріки, Гватемали, Кенії, Ефіопії. Але найкраща – не означає однакова. Сорти арабіки дуже різноманітні за своїми характеристиками.

Крім країни виробництва на якість кави впливають такі параметри, як:

  • методи обробки сировини;
  • ступінь обсмажування зерен;
  • ступінь помелу.

На смакові характеристики напою великий вплив має ступінь обсмажування зерна. Наприклад, кава середньої обсмажування ідеально збалансована, має насичений горіховий аромат. Якщо зерна обсмажені дуже сильно, то в ароматну композицію вриваються ноти карамелі, спецій, шоколаду, цитрусу. Навіть дуже обсмажені зерна не повинні пахнути гаром. Такий продукт повністю зіпсований.

Ступінь помелу багато в чому впливає смак готового напою. Відповідно до величини фракцій вибирають спосіб приготування напоїв. Так, кава дрібного млива підходить для варіння еспресо, а зерна великого млива підійдуть для заварювання у френч-пресі.

Найкраще рішення для приготування – свіжообсмажена кава, яка перемелюється безпосередньо перед варінням. Почніть ранок із ароматного ритуалу. Замовте каву свіжої обсмажування і подрібніть її у необхідній для варіння напою в даний момент кількості. Заваріть каву в турці, кавомашині, чашці. Насолоджуйтесь дивовижним ароматом та смаком, наповненими теплом південних країн.

На світовому ринку арабіка представлена ​​більш як чотирма десятками сортів. Усі вони умовно поділені на категорії. Вища – найкращі сорти, м'які, до яких відносяться Бурбон, Марагоджип, Типіка. Ароматні, з відчутною кислинкою, з унікальними відтінками та післясмаками, вищі сорти кави арабіка привертають увагу не лише гурманів, а й простих любителів смачної кави. Вибирайте свій найкращий варіант – з фруктово-винними відтінками Ефіопію Сідано, з квітково-шоколадним смаком Ефіопію Йоргачіф, яскравим фруктовим присмаком Ефіопію Ліма. Любите міцну каву? Для вас – Арабіка Бурунді з шоколадними нотами. Завдяки різноманітності пропозицій кожен кавоман знайде свій ідеальний сорт із потрібним "характером".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: