fbpx
Сьогодні
18:23 05 Лис 2021

Зеленський дав посаду Кінаху: раніше той підтримував "Харківські угоди"

Уже після початку розслідування СБУ щодо "Харківських угод" президент Володимир Зеленський призначив головою Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолія Кінаха, який лобіював підписання цих угод із Росією в 2010 році.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів програми "Схеми" про лобістів "Харківських угод" у владі Зеленського.

Зеленський призначив Кінаха у серпні, хоча ще в березні 2021 року Рада національної безпеки й оборони доручила Службі безпеки України проаналізувати обставини підготовки і ратифікації "Харківських угод", адже дехто з тих, хто їх підтримав, продовжують перебувати в українській політиці.

Журналісти програми "Схеми" оприлюднили раніше невідомі фрагменти зі стенограми закритого засідання комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони – і виявили, що як член цього комітету Кінах активно просував ідею ратифікації угод із РФ.

Анатолій Кінах був серед тих депутатів, які голосували за "Харківські угоди", за якими Україна продовжила термін перебування російського Чорноморського флоту в Криму.

Крім того, напередодні голосування у парламенті він також активно просував ідею ратифікації українсько-російських домовленостей на засіданні Комітету з питань національної безпеки і оборони. Кінах був членом цього комітету, головою підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва.

Зокрема, на засіданні 26 квітня 2010 року Кінах згадував високу ціну на російський газ для України і співробітництво з Росією:

"Якщо ми кажемо про співпрацю з тією ж Російською Федерацію у ракетно-космічній галузі, авіабудуванні, енергетичному машинобудуванні тощо, то така співпраця в умовах XXI, особливо, століття може бути тоді, коли є впевненість, що перед тобою надійний, прогнозований партнер. (…) Я наводив недавно приклад: обсяг торгівлі України із Санкт-Петербургом сьогодні складає порядку двох мільярдів доларів. Це весь загальний обсяг, який Україна має за рік зі Сполученими Штатами Америки".

11 років потому на запитання журналістів, чи пишається він тим, що підтримував "Харківські угоди", Кінах відреагував так: "Я думаю, ваше питання абсолютне незрозуміле, необ'єктивне і заангажоване. Все, відповідь завершена".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: