fbpx
Сьогодні
10:43 05 Лис 2021

Заступник секретаря РНБО Демченко лобіював Харківські угоди, - розслідування

Перший заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Руслан Демченко, схоже, у 2010 році лобіював ухвалення Харківських угод, якими Україна продовжила термін перебування російського флоту в Криму. Тоді Демченко був заступником міністра закордонних справ.

Про це йдеться у розслідуванні "Схем".

Журналісти оприлюднили фрагменти зі стенограми закритого засідання комітету парламенту з питань нацбезпеки й оборони, у якому брав участь Демченко. Він, відповідно до стенограми, переконував депутатів підтримати розгляд законопроєкту про ратифікацію угоди у сесійній залі.

Один із депутатів поцікавився, у чому користь угоди для України. Тоді заступник глави МЗС одним з аргументів навів високу ціну на російський природний газ для України.

«У цій ситуації, звичайно, не залишається іншого виходу, як піти з російською стороною на переговори щодо коригування ціни на газ, і домовленостей, і компромісу», — зазначив він.

Також Демченко заявляв, що в межах переговорів із Росією, Україна «отримала можливість закласти ґрунт для стабільного економічного розвитку протягом найближчого десятиліття», а самі домовленості — «йдуть у руслі євроінтеграційного напрямку зовнішньої політики нашої держави, вони дозволять європейським країнам бути впевненими щодо транзиту російського газу споживачам в Європі».

Відповідно до Стенограми, чиновник переконував, що російський флот у Криму — це стабільність для України. Мовляв, перебування флоту РФ сприяє зміцненню загальноєвропейської та регіональної безпеки.

Тоді позиція комітету нацбезпеки розділилася: 7 депутатів підтримали ратифікацію угод, інші 7 — виступили проти. Однак 27 квітня 2010 року Верховна Рада проголосувала за ратифікацію Харківських угод.

Журналісти звернулися до Демченка з проханням про коментар. Однак у РНБО відповіли, що організація інтерв'ю найближчим часом неможлива, «зважаючи на щільний графік його роботи».

Раніше в Міністерстві закордонних справ заявили, що Руслан Демченко не був причетний до підготовки Харківських угод. Там зазначили, що двосторонні відносини з РФ у повноваження Демченка віднесли через шість днів після підписання угод.

Секретар РНБО Олексій Данілов зазначав, що відповідати за підписання угод мають усі причетні: «Якщо пан Демченко брав у цьому участь, він так само має нести за це відповідальність».

Що відомо про Харківські угоди? 

Як відомо, 21 квітня 2010 року на той момент президенти України і Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв підписали так звані Харківські угоди, які передбачали подовження перебування Чорноморського флоту на території України до 2042 року в обмін на зниження ціни на газ. Після окупації Криму Держдума РФ в односторонньому порядку розірвала ці угоди.

Верховна Рада ратифікувала ці угоди 27 квітня 2010 року. Від Партії регіонів за було 160 голосів (зі 161 члена фракції), весь склад Компартії (27 людей), 20 нардепів Блоку Литвина (теж весь склад), 13 позафракційних, зокрема Інна Богословська і Василь Кисельов, 9 від БЮТ (сама Тимошенко виступала проти), 7 від НУНС.

11 березня 2021 року Рада національної безпеки й оборони доручила Службі безпеки вивчити обставини голосування народних депутатів шостого скликання за Харківські угоди та у разі підтвердження ознак державної зради порушити проти них кримінальні справи за ст. 111 ККУ.

12 березня СБУ розпочала досудове розслідування щодо обставин підписання та ратифікації Верховною Радою 2010 року угоди про перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

За попередніми даними слідства, підписання цього документу призвело до збільшення кількості особового складу військових формувань та спецслужб РФ, причетних до анексії території АР Крим.

Секретар РНБО Олексій Данілов казав, що якщо Служба безпеки «буде вважати за необхідне», вона має порушити провадження щодо цих людей за ст. 111 ККУ (держзрада).

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: