fbpx
Сьогодні
09:08 04 Лис 2021

Три роки без Каті Гандзюк: сьогодні річниця смерті херсонської активістки

Три роки тому, 4 листопада 2018 року, у лікарні померла Катерина Гандзюк, херсонська громадська активістка та співробітниця міськради Херсона.

Про це пише "Рубрика".

Як відомо, 31 липня на неї скоїли напад – на виході з дому Гандзюк облили кислотою. Активістка, яка отримала опіки 35% тіла, перенесла понад 10 операцій та провела місяці після замаху у лікарняних стінах.

У справі Гандзюк ухвалили вирок п'ятьом виконавцям: безпосередньому організатору замаху Сергію Торбіну та його співучасникам — Микиті Грабчуку, Володимиру Васяновичу, В'ячеславу Вишневському та Віктору Горбунову. Вони отримали терміни від трьох до 6,5 року позбавлення волі.

У квітні 2020 року СБУ завершила досудове розслідування у справі нападу на херсонську активістку. За даними слідства, організаторами злочину виявилися голова Херсонської облради Владислав Мангер та колишній помічник одного з її депутатів Олексій Левін. Обидва вони зараз під вартою.

Катерина Гандзюк була громадською активісткою багато років: ще під час навчання у Херсонському державному університеті вона брала участь у Помаранчевій революції, а під час Революції Гідності була однією з найпомітніших учасниць Євромайдану у Херсоні. Гандзюк була співзасновницею Агентства цивільної журналістики Мост, яке займалося моніторингом держзакупівель та витрат держкоштів, а також антикорупційними розслідуваннями. До цього додавалася також боротьба з сепаратизмом у Херсоні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: