fbpx
Сьогодні
13:09 03 Лис 2021

В Україні потрібно посилити відповідальність за антивакцинаторські кампанії, - Радуцький

В Україні потрібно посилити відповідальність за антивакцинаторські кампанії на різних рівнях.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат Михайло Радуцький.

За прикладом інших європейських країн в Україні слід було б запровадити кримінальну відповідальність за діяльність, спрямовану проти кампанії вакцинації, переконаний депутат.

"Якщо дивитися на країни Європейського Союзу, то в тій самій Італії за це є кримінальна відповідальність. І не лише в Італії. Виходячи з цього, я якраз підтримую запровадження таких санкцій", — сказав Радуцький.

2 листопада у першому читанні Рада проголосувала за проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень.

"Там дуже сильно посилили покарання, аж до двох років позбавлення волі. Я вважаю, що цей закон є своєчасним. Дуже важливо для безпеки країни. Я зараз не жартую, кажучи "безпека країни". Тому що країна, проти якої ведеться військова агресія, не може послаблюватися ще й зсередини. Я гадаю, цей законопроєкт депутати підтримають у другому читанні", — наголосив депутат.

Крім того, потрібне посилення відповідальності за поширення фейків, чуток, дезінформації щодо ситуації з коронавірусом та вакцинації.

"Наявне покарання за статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення — воно взагалі ні про що (йдеться про ст. 173-1 КУпАП "Розповсюдження хибних чуток", штраф від 170 до 255 грн — ред.). Тим паче, лише у вересні Служба безпеки України знешкодила дві ботоферми. Загалом там було 55 ботів, які розповсюджували неправдиву інформацію про вакцини, про вакцинацію, але там набагато серйозніша стаття застосовується, тому що там були знайдені платежі із сусідньої країни на утримання таких ботоферм. Тому я думаю, що в цьому разі буде більш жорстке покарання", — додав Радуцький.

Зачеплять зміни й інші частини законодавства, вважає голова парламентського комітету.

"А щодо людей, які просто самі нав'язують свою антивакцинаторську політику, думаю, що правовий комітет Верховної Ради обов'язково розгляне зміни цієї статті [173-1], зокрема", — підсумував народний депутат.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: