fbpx
Сьогодні
11:50 03 Лис 2021

Сьогодні в порядку денному Верховної Ради – антитютюновий законопроєкт: чому важливе його ухвалення

Народні депутати сьогодні планують розглянути антитютюновий законопроєкт №4358.

Про це повідомляє Центр Громадянського Представництва "Життя".

У чому проблема?

За оцінками ВООЗ, 15% підлітків 13-15-ти років споживають тютюнові вироби. Попри значні успіхи у подоланні тютюнової епідемії у попередні роки, бездіяльність, популізм і лобізм окремих представників влади нівелюють досягнення та сприяють формуванню нікотинової залежності молоді та дітей.

Яке рішення?

Серед основних нововведень, які впроваджуються законопроєктом:

  • заборона куріння пристроїв для нагрівання у всіх громадських місцях, як це є з сигаретами (зокрема школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця) – бездимне середовище в Україні буде збережено;
  • медичні попередження на упаковках сигарет матимуть картинку з обох сторін та збільшаться до 65% – діти та молодь будуть краще розуміти наслідки куріння;
  • ліквідовується реклама, стимулювання продажу та спонсорство електронних пристроїв для куріння – така норма успішно працює з тютюновими виробами;
  • забороняється продаж тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів) неповнолітнім.

Розробка антитютюнового законопроєкту #4358 була ініційована народним депутатом України Ладою Булах та підтримана Головою профільного Комітету Михайлом Радуцьким. Норми антитютюнового законопроєкту підтримали Міністерство охорони здоров'я України, міжнародні організації та українське громадянське суспільство.

Водночас громадськість закликає посилити законопроєкт під час розгляду в залі нормами щодо заборони рекламної викладки сигарет та заборони смакових ароматизаторів, ці норми вбережуть дітей та майбутні покоління від залучення до вживання тютюнових виробів для нагрівання та класичних сигарет.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підтримав комплексний антитютюновий законопроєкт 4358 та висловив надію, що цього тижня його проголосують в другому читанні.

"Паління – це пагубна звичка, яка на жаль з часом прогресувала через маркетингові фішки тих чи інших компаній. Я сподіваюсь цього тижня ми дійдемо до голосування. За закон голосувати буду", – коментує Руслан Стефанчук.

Більше матеріалів дивіться у нашому спецпроєкті "Тютюн в Україні: хто вирішує долю здоров'я українців і ринку"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: