fbpx
Сьогодні
09:23 01 Лис 2021

Лідери G20 погодили підсумкову заяву щодо клімату: за що її критикують

ФОТО: KIRSTY WIGGLESWORTH - POOL/GETTY IMAGES

Лідери G20 погодили підсумкову заяву, в якій міститься заклик до "конструктивних та ефективних" дій щодо обмеження глобального потепління, однак її критикують за відсутність конкретних зобов'язань.

Про це повідомляє Reuters.

Президент США Джо Байден висловив розчарування неможливістю зробити більше і звинуватив Китай і Росію в тому, що вони не представили своїх пропозицій.

"Розчарування пов'язане з тим фактом, що Росія і Китай практично не виявили жодних зобов'язань по боротьбі зі зміною клімату", – сказав Байден журналістам.

Хоча країни G20 пообіцяли припинити фінансування вугільної енергетики за кордоном, вони не встановили графіку поетапної відмови від неї у своїх країнах і пом'якшили формулювання обіцянки скоротити викиди метану – ще одного потужного парникового газу.

"Це був момент для G20, щоб діяти з відповідальністю, яку вони несуть як найбільші джерела викидів, але ми бачимо лише півзаходи, а не конкретні термінові дії", – сказала Фрідеріке Родер, віце-президент групи захисту сталого розвитку Global Citizen.

У підсумковому документі саміту йдеться, що поточні національні плани щодо скорочення викидів слід посилити "у разі потреби", і не згадується 2050 як дата досягнення чистих нульових викидів вуглецю.

Лідери визнали "ключову актуальність" припинення чистих викидів "до середини століття або близько цього". Вони прибрали дату 2050 року, зазначену у попередніх версіях заключної заяви, що зробило мету менш конкретною.

"Ми визнаємо, що вплив зміни клімату за 1,5°C набагато менший, ніж за 2°C. Збереження 1,5°C у межах досяжності вимагатиме значних та ефективних дій та зобов'язань з боку всіх країн", – йдеться у комюніке.

При цьому прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, який головував на зустрічі в Римі, привітав остаточну угоду, заявивши, що вперше всі країни G20 погодилися з важливістю обмеження глобального потепління на рівні 1,5 градусів за Цельсієм.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: