fbpx
Сьогодні
18:31 30 Жов 2021

ОПОРА заявила про можливий зрив виборів у неділю: що відомо

Фото: ОПОРА

В ОПОРІ заявляють про ризик зриву проміжних виборів через слова глави комітету ВР з питань здоров'я нації Михайла Радуцького про те, що на виборчі дільниці не будуть пускати без сертифікатів про вакцинацію або тестів на коронавірус.

Про це ZN.UA розповіла голова правління громадської мережі Ольга Айвазовська.

"Станом на зараз така ініціатива призведе до зриву виборчого процесу та явки нижче 5%, особливо зважаючи на факт, що вибори відбуваються переважно у сільській місцевості, а не у великих містах, окрім Харкова", – пояснила Айвазовська.

Вона вимагає від очільника комітету ВР дати роз'яснення:

  • чому таке повідомлення озвучили за день до дня голосування, а не завчасно, коли вибори вже тривають з початку вересня та епідеміологічна ситуація є цілком передбачуваною, як і день голосування;
  • на основі якого нормативного документа буде регламентуватись дане конституційне обмеження, оскільки постанови та розпорядження виконавчих органів влади не діють у цій площині, а практика відмінна від місцевих виборів буде мати ознаки свідомих дій на зрив виборчого процесу та подвійних стандартів;
  • який спосіб виконання даної ідеї буде реалізовано та хто відповідальних за перевірку сертифікатів, особливо, якщо їх переважно немає у членів виборчих комісій.

Вже через деякий час Михайло Радуцький взяв свої слова назад. В коментарі ОПОРІ він заявив, що насправді йшлося не про виборчі дільниці, а про громадські місця.

"Я мав на увазі громадські місця, що є постанова уряду щодо карантинних обмежень. Що стосується виборів, то Виборчий кодекс вищий за всі постанови уряду. Центральна виборча комісія зараз додатково відкомунікує, що обов'язковими вимогами будуть дотримання соціальної дистанції та наявність маски. Адже виборчі дільниці не є громадськими місцями. Я сказав це про громадські місця, я коментував постанову уряду №1236, але Виборчий кодекс вищий за постанову уряду. Вибори ніхто зривати не буде, вимагатимуть тільки маску і соціальну дистанцію", – зазначив Радуцький.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: