fbpx
Сьогодні
13:11 29 Жов 2021

В Україні з 1 листопада змінюються Правила дорожнього руху

Фото: Ілюстративне

В Україні з 1 листопада набувають чинності зміни до Правил дорожнього руху.

Про це у Телеграмі повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

«Зміни здебільшого зумовлені необхідністю приведення положень ПДР у відповідність до національних стандартів України, а саме — ДСТУ 4100:2021 та ДСТУ 2587:2021, які розроблені з урахуванням вимог Конвенції про дорожні знаки та сигнали», – ідеться у повідомленні.

Зокрема з'являться нові дорожні знаки: житлова зона, пішохідна доріжка, початок населеного пункту і його закінчення, напрямки повороту, місця дозволеної зупинки та стоянки, заборона руху транспортних засобів, автозаправні/електрозарядні станції, місце для зарядки електромобілів, платна дорога та її кінець, острівець безпеки, діагональний пішохідний перехід та інші.

Крім того, вводиться нова дорожня розмітка для позначення засобу для заспокоєння руху, виділених місць паркування вздовж доріг і наближення до кільцевої розв'язки, перед виходами з території шкіл, для позначення місць концентрації ДТП, для позначення виділених місць паркування уздовж доріг.

До чинної вертикальної розмітки додається нова: жовто-червона.

У ПДР змінені вимоги щодо крайової дорожньої розмітки відповідно до положень ДСТУ 2587:2021, де крайовою є лише розмітка 1.2.

У МВС зазначили, що Кодексу України про адміністративні правопорушення (КупАП) зміни не торкнулись, тож відповідальність за порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг залишається тою, що й була.

Також вводяться зміни пов'язані з рухом велосипедистів, пішоходів та осіб з порушенням зору, а саме: нове визначення велосипедної доріжки, поняття велосипедної смуги і велосипедного переїзду, вказані права та обов'язки велосипедистів, детально регламентується, як вони повинні діяти під час руху, регламентований суміжний рух пішоходів та велосипедистів, а також рух осіб з порушенням зору.

Щодо велосипедистів, то адміністративна відповідальність для них також залишається незмінною, а саме за ст. 127 (порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин) КупАП.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: