fbpx
Сьогодні
20:10 29 Жов 2021

Україна підготовила документ з вимогою до Грузії передати Україні Саакашвілі

Депутат Верховної Ради України Олександр Ковальчук заявляє, що українська сторона вже підготувала текст звернення до Грузії з вимогою передати експрезидента Міхеіла Саакашвілі Україні.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"За нашою інформацією, міністерство закордонних справ України, президент Володимир Зеленський та Верховна рада вже мають розроблений текст", – сказав Ковальчук у п'ятницю журналістам після зустрічі групи українських депутатів із Саакашвілі у в'язниці грузинського міста Руставі.

За його словами, стан продовження голодування в камері Саакашвілі критичний, у нього залишилося мало сил.

"При цьому він має внутрішню силу, що дає йому можливість продовжувати боротьбу", – зазначив парламентар.

Ковальчук стверджує, що Саакашвілі у в'язниці не дають можливості здійснювати телефонні дзвінки і він не має права виходити на прогулянку.

"Найважливіше, що ми його побачили. Побачили те, що все погано. Йому необхідно перебувати в нормальній лікарні. Він якнайшвидше має повернутися до України", – сказав Ковальчук.

У свою чергу, український депутат Юлія Клименко також заявила журналістам, що Саакашвілі необхідно перевести до "нормальної лікарні".

Вона висловила жаль, що тюремна адміністрація не дозволила Саакашвілі передати лист українським депутатам, які прийшли відвідати його.

"Ми передали йому книгу про те, як творили українці свою історію", – зазначила Клименко.

Занепокоєння станом Саакашвілі у розмові з журналістами висловила його подруга, депутат Верховної ради України Єлизавета Ясько.

За її словами, "стан Саакашвілі критичний, усі права, які він має, порушуються".

"Міхеіл Саакашвілі заявляє, що його життя зараз у руках грузинського народу. Наразі продовження відносин між Грузією та Україною залежить від Грузії. Ми насамперед хочемо, щоб його здоров'я було захищене і щоб він перебував у лікарні і був би захищений. На жаль, зараз це не відбувається", – сказала Ясько.

Нагадаємо, у 2018 році Саакашвілі визнали винним за двома справами. Його засудили до 3 років позбавлення волі за помилування колишніх співробітників МВС, засуджених у справі Сандро Гіргвліани, та ще до 6 років – у справі щодо побиття колишнього депутата Валерія Гелашвілі.

За даними прокуратури Грузії, після прибуття політика до країни 1 жовтня проти нього порушили ще одну кримінальну справу – про незаконний перетин грузинського кордону. Це вже п'ята кримінальна справа проти нього.

Зараз Саакашвілі перебуває в пенітенціарній установі №12 у Руставі, куди політик був поміщений після затримання 1 жовтня.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: