fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 16:28 29 Жов 2021

Без реклами і з обмеженнями: антитютюновий законопроєкт знову на розгляді у нардепів

English version here

З 2 по 5 листопада у Верховній Раді можуть прийняти у другому читанні так званий "антитютюновий законопроєкт", який передбачає повну заборону реклами та спонсорства електронних сигарет, пристроїв для нагрівання тютюну без їх згоряння.

Про це повідомляє "Рубрика" з посиланням на Центр демократії та верховенства права.

Проєкт Закону №4358 "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну" зареєстрували ще рік тому, а влітку 2021-го прийняли у першому читанні.

Експерти пояснюють, що закони й норми, які регулюють тютюновий бізнес в Україні сьогодні, були прийняті ще у 2012 році і вже не відповідають реаліям. Наприклад, чинне законодавство не регулює продаж та рекламу виробів для нагрівання тютюну (серед яких IQOS і Glo).

Що ж саме зміниться у разі прийняття законопроєкту:

  • видозміняться медичні попередження на пачках тютюнових виробів, упаковках електронних сигарет, заправних контейнерах та рідинах, що використовуються в електронних сигаретах, упаковках трав'яних виробів для куріння, а також бездимних тютюнових виробів;
  • будуть заборонені рекламні заходи і спонсорство електронних пристроїв для куріння;
  • буде заборонений продаж тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН-ів) неповнолітнім особам;
  • стане незаконним продаж сигарет та тютюну для самокруток з різними смаками;
  • заборонять куріння пристроїв для нагрівання у громадських місцях, як це вже є з сигаретами та електронними сигаретам.

Юрист Гліб Колосов розповідає і про те, що посилиться відповідальність за порушення "антитютюнового" закону:

"Чинним законом вже встановлено покарання у розмірі від 400 до 800 неоподаткованих мінімумів громадян (6800-13600 гривень) за продаж неповнолітнім тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

Щодо ТВЕНів, то відповідно до того ж закону, цей тютюновий виріб підпаде під поняття тютюнового виробу з 01.06.2022.

Щодо реклами, тут встановлено відповідальність за порушення норм про рекламу й спонсорство. Тож реклама тютюнових виробів (включно з ТВЕНами) обійдеться в 30 000 гривень, а в разі повторного протягом року порушення – 50 000 гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнової продукції".

У разі прийняття закон набере чинності через 18 місяців з дня його публікації. Проте окремі норми законопроєкту почнуть діяти раніше, а деякі — пізніше. Наприклад, Гліб Колосов зазначає:

"Норма статті 13 про розширення переліку місць, де буде заборонено куріння, набере чинності через 6 місяців з дня опублікування Закону".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: