fbpx
Сьогодні
Розбір 18:32 28 Жов 2021

Справа Труханова: у Раді хочуть ініціювати власне розслідування

Депутати зареєстрували проєкт постанови про створення слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупційних дій Одеського міського голови та інших посадових осіб одеської міськради. 

Відповідний документ з'явився на сайті Верховної Ради 28 жовтня, передає "Рубрика". 

6-го жовтня генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозри мерові Одеси Геннадію Труханову та ще кільком чиновникам. Згодом у НАБУ оголосили про 16 підозрюваних у справі про незаконне заволодіння земельними ділянками 16. Цих людей, включно з Трухановим, звинувачують у відмиванні 689 мільйонів гривень

Вже 11-го жовтня суддя Вищого антикорупційного суду відмовила прокурору в арешті мера Труханова та призначила заставу в 30,2 мільйона гривень. В той же час антикорупційна прокуратура просила заставу 120 мільйонів гривень, яку розрахували виходячи зі статків самого міського голови та його родини. 

Тепер же у Верховній Раді хочуть ініціювати додаткове службове розслідування, аби встановити, на чому саме наживався Труханов, чи лишились порушення, які не помітило НАБУ та хто був спільниками мера. 

Зокрема, у пояснювальній записці до проєкту постанови її ініціатори посилаються на численні незаконні будівництва багатоквартирних будинків і житлових комплексів в Одесі. 

"Також наявні відомості про можливі вчинення протиправних дій депутатами Одеської міської ради та посадовими особами її виконавчого комітету за фактами розкрадання грошових коштів бюджету громади, значне завищення цін на різноманітні товари та послуги, ремонту доріг в місті, які, до цього, виконуються неякісно. При цьому, переважну більшість тендерних процедур по ремонту доріг в Одесі за останні роки виграють тільки ймовірно підконтрольні Труханову Г.Л. підприємства, й найчастіше це ТОВ «РОСТДОРСТРОЙ»", — зазначають ініціатори службового розслідування.

Якщо за постанову проголосують, перевіряти комісія буде гіпотези про зловживання владою Трухановим, розтрату бюджетних коштів, неефективного використання кредитів, а також нецільове використання комунальних закладів та земельних ділянок. 

Водночас сам Труханов від усіх звинувачень відхрещується, називаючи це політичним замовленням. Посадовець каже, що не збирається покидати посаду мера міста й продовжить працювати, а рішення суду оскаржуватиме в апеляції.

"Це політичне замовлення. Тут потрібне політичне усунення… найбільш рейтингового мера Одеси, даруйте за нескромність", — сказав Труханов під час судового засідання. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: