fbpx
Сьогодні
17:56 28 Жов 2021

"Байрактари" ЗСУ на бойовому чергуванні вже пів року й готові атакувати, - Наєв

Українські ударні безпілотники Bayraktar TB2 насправді вже понад пів року виходять на бойове чергування, а їхні екіпажі готові завдавати удари вдень і вночі.

Про це в інтерв'ю BBC News Україна розповів генерал-лейтенант Сергій Наєв, командувач Об'єднаних сил ЗСУ (не плутати з Операцією об'єднаних сил на Донбасі, де свій командувач).

26 жовтня Україна вперше застосувала ці безпілотники на Донбасі.

"Вони перебувають на бойовому чергуванні ще з весни цього року, коли було посилення батальйонно-тактичних груп Росії (біля кордонів України та в Криму. – Ред). Проводили розвідку і тренування", – розповів генерал Наєв.

За його словами, українські "Байрактари" з березня 2021 року "показали свою ефективність для розвідки і давали практичні дані про супротивника".

"Вони патрулюють не лише Донбас, а і південь та північ України. Літали у квітні, а також, коли були [російсько-білоруські] навчання "Запад-2021". Там, де зростає рівень воєнної загрози, Збройні сили України застосовують весь свій спектр озброєнь, у тому числі і "Байрактари", – пояснив Сергій Наєв.

Байрактар

Після першого бойового застосування "Байрактару" на Донбасі 26 жовтня, коли боєприпас з ударного дрона вразив гармату так званої "1-ї Слов'янської бригади ДНР", але при цьому розрахунок вижив, у медіа з'явилися припущення, що тоді використали "учбову ракету".

"Байрактар" застосували по рішенню генерал-лейтенанта Павлюка (командувача ООС на Донбасі. – Ред.), тому треба питати в нього. Але точно знаю, що навіть ті "Байрактари, які ведуть розвідку, завжди підіймаються у повітря з бойовим боєкомплектом", – розповів Сергій Наєв.

Вдень і вночі

Наразі відомо, що українська армія має 12 "Байрактарів" – це два комплекти по шість літальних апаратів, кількох станцій управління та кілька сотень боєприпасів до них.

"Коли Україна закупила ці комплекси, то відбулася і відповідна підготовка персоналу для них. Зараз всі екіпажі "Байрактарів" готові до розвідки вдень і вночі, а також до бойового застосування – також вдень і вночі", – відзначив генерал Наєв.

За його словами, "Байрактари" будуть застосовуватися там, де потрібне посилення".

"Є вся інфраструктура для них, органи управління і відпрацьовані питання взаємодії з іншими силами", – додав Сергій Наєв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: