fbpx
Сьогодні
21:51 27 Жов 2021

РФ пригрозила нідерландським музеям після поразки у справі про "скіфське золото"

Прессекретар Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова відреагувала на рішення суду Амстердама у справі "скіфського золота". Вона назвала це "небезпечним прецедентом" та пригрозила нідерландським музеям.

Про це йдеться у заяві, опублікованій пресслужбою МЗС Росії.

Як вважає Захарова, голандські судді "повністю проігнорували той незаперечний факт, що "скіфське золото" є спадщиною народів Кримського півострова", бо саме там артефакти були знайдені.

"Вердикт Апеляційного суду Амстердама створює вкрай небезпечний прецедент, який підриває довіру між музейними спільнотами різних країн та ставить під сумнів подальші перспективи міжмузейної співпраці, в т.ч. між Росією і Нідерландами", – заявила представник російського МЗС.

Нагадаємо, Апеляційний суд Амстердама вирішив, що колекція так званого "скіфського золота" належить Україні та повинна повернутися українській державі.

Справа стосувалася колекції "скіфського золота", яке під час захоплення Росією Криму у 2104 році перебувало на експозиції в нідерландському музеї.

Українська сторона заявила, що золото скіфів з чотирьох кримських музеїв має повернутися в Україну. Росія наполягала на його поверненні до Криму, який вона анексувала.

Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких знаходиться в Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: