fbpx
Сьогодні
13:01 27 Жов 2021

Більшість українців відмічають погіршення екологічної ситуації за останні роки, - опитування

64% українців вважають, що за останні декілька років екологічна ситуація у місцевості, де вони проживають, стала гіршою.

Такі результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології з 14 по 24 серпня 2021 року, передає Рубрика.

Ще 24% вважають, що ситуація не змінилася, а покращення екологічної ситуації зазначають лише близько 5,5%.

Про погіршення екологічної ситуації частіше говорять на Сході: тут заявляють про погіршення екології 73%, натомість у Центрі та на Півдні – по 67–68%, а в Західному регіоні – 44%.

Найчастіше на погіршення екології вказують мешканці столиці (76% на противагу 66–69% серед мешканців облцентрів та інших міст). Мешканці сіл та смт рідше висловлювали негативні оцінки та дещо частіше говорили, що ситуація не змінюється.

Вочевидь, значна частина негативних оцінок – це не поінформована думка, а вияв загальної недовіри до влади та негативне сприйняття ситуації в інших сферах соціального життя. Однак навіть у разі висловлення непоінформованої думки часто оцінки респондентів різняться залежно від регіону, віку чи ідеологічних вподобань. Говорячи про стан екології,, українці виявили дивовижну одностайність у негативних оцінках незалежно від жодного із перелічених факторів.

Серед проблем, які найбільше впливають на їхні родини та оточення, респонденти назвали забрудненість водойм (46%), засміченість побутовими відходами (33%), надмірне споживання хімдобрив (27%), забруднення повітря транспортом (23%) чи промисловими підприємствами (21%).

При цьому проблему забруднення водойм істотно частіше згадували на Сході (57% проти 37% на Заході), а для мешканців Західного регіону актуальнішою проблемою стала засміченість побутовими відходами (41%, натомість у Центральній Україні цю проблему згадали 28% мешканців, а на Півдні та Сході – по 32–33%).

Аналізуючи проблеми, які необхідно нагально вирішити на рівні країни, українці не віддають чіткого пріоритету на користь однієї чи двох. 36% українців вважають, що на рівні країни найважливіше вирішити проблему забруднення ґрунтів; по 35% вважають першочерговими до вирішення проблеми скорочення лісів та забруднення води; 34% зазначили забруднення повітря, а 31% – необхідність вирішувати проблему накопичення відходів (як промислових, так і побутових).

Актуальними лишаються виявлені раніше регіональні закономірності. Мешканці Східного регіону частіше говорять про проблеми забруднення води (і також ґрунтів), а для мешканців Заходу України актуальнішою є проблема накопичення відходів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: