fbpx
Сьогодні
16:20 27 Жов 2021

Ілон Маск став найбагатшою людиною в історії людства

Завдяки звіту про приголомшливі заробітки й великому замовленню автомобілів, яке зробила Hertz, ринкова капіталізація Tesla перевищила $1 трлн. А гендиректор виробника електромобілів став найбагатшою людиною в історії людства.

Про це повідомляє Forbes, передає Рубрика.

Станом на понеділок (після закриття ринку) Forbes оцінює власний капітал Маска у $271,3 млрд, що на $41,7 млрд більше, ніж після закриття ринку в пʼятницю. Цим він завдячує стрибку акцій Tesla на майже 13%, а також 16 мільйонам нових опціонів, вартістю $16,1 млрд, які він отримав після останнього звіту про заробітки Tesla.

$300 млрд в руках однієї людини – це щось нове, тому Маск зараз на незвіданій території. Для порівняння, засновник і колишній гендиректор Amazon Джефф Безос лише цього місяця став найбагатшою людиною, яка колись потрапляла до списку Forbes «400 найбагатших американців», очоливши його зі статками $201 млрд. Його власний капітал виріс до $212 млрд, коли акції Amazon досягли піку в липні, але й це на $59,3 млрд менше, ніж у Маска зараз.

Засновник Microsoft Білл Ґейтс ненадовго перетнув позначку у $100 млрд у квітні 1999-го під час піку бульбашки доткомів. З урахуванням інфляції це трохи більше $165 млрд на сьогоднішні гроші.

Коли у 1982-му Forbes уперше почав слідкувати за статками мільярдерів, найбагатшою людиною Америки тоді був магнат з перевезень Деніел Людвіг із власним капіталом у $2 млрд, або $5,5 млрд на сьогодні.

21% акцій Tesla (оцінку вартості знижено через боргові зобовʼязання) складають більшу частину статків Маска, але також у нього є міноритарна частка у приватній космічній компанії SpaceX, яку він заснував у 2002-му. Цю компанію інвестори нещодавно оцінили у $74 млрд після раунду інвестицій у лютому.

У портфелі Маска ви не знайдете великої кількості нерухомості чи інших цінних активів. Попри його приголомшливе багатство, уродженець ПАР веде відносно скромний спосіб життя.

Навесні 2020-го він пообіцяв позбутися усієї фізичної власності, серед якої пів дюжини каліфорнійських маєтків.

Станом на червень головне місце проживання Маска – це орендований будинок-«конструктор», розміром із квартиру-студію, у Бока-Чіка, Техас, де SpaceX виготовляє свої кораблі Starships. (Цілком можливо, що Маск назавжди оселився в Техасі; на початку жовтня він оголосив про наміри перенести штаб-квартиру компанії з Пало-Альто в Остін.)

Власний капітал Маска виріс до небачених висот у той час, коли політики націлилися на його статки. У понеділок він поскаржився на нещодавню податкову ініціативу, завдяки якій демократи сподіваються профінансувати свій план видатків.

За деякими повідомленнями, ця ініціатива вимагатиме від мільярдерів і тих, хто принаймні три роки поспіль заробляв понад $100 млн, сплачувати щорічний податок на збільшену вартість їхніх акцій і цінних паперів.

Це буде особливо суттєво для Маска, який тримає більшість своїх вражаючих статків у акціях Tesla, яка є публічною компанією.

"Зрештою, грошей інших людей їм уже не вистачає і вони йдуть за тобою", – написав він у Twitter у понеділок після того, як його капітал виріс на понад $41 млрд за один день.

Рубрика:
Авто Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: