fbpx
Сьогодні
19:55 26 Жов 2021

Pandora Papers: НАЗК не виявило порушень у декларації Зеленського

Коллаж: Рубрика

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) 26 жовтня оприлюднило результати перевірки декларації президента Володимира Зеленського. Відомство не виявило порушень, пов'язаних із розслідуванням Pandora Papers про приховані активи політиків.

Про це йдеться у звіті НАЗК.

Слідчі відомства отримали пояснення щодо компанії Maltex Multicapital Corp. З Британських Віргінських Островів. Журналісти «Слідства.Інфо» стверджували, що пов'язана з дружиною компанія могла отримувати дивіденди з офшорки, хоча Зеленський у 2019 році і вийшов із її складу.

У звіті щодо перевірки декларації зазначається, що документ «Слідства.Інфо», який нібито стверджував можливість виплати таких дивідендів, є просто анкетою-опитувальником. Документи, надані Зеленським, нібито це підтверджують. Однак НАЗК не отримало відповіді від органів Британських Віргінських Островів.

Також Зеленський пояснив ситуацію з будинком в італійському місті Форте-дей-Мармі, власником якого є компанія з кінцевим бенефіціаром — дружиною президента Оленою. Надані НАЗК документи свідчать, що будинок з другої половини 2019 року здають в оренду (хоча раніше, сказав Зеленський, він із сім'єю там відпочивав).

НАЗК також вказало на кілька неточностей — зокрема невказання банківського рахунку, який було закрито під час звітного періоду, а також вказання інформації про виплату Олені Зеленській роялті, яка належить до наступного звітного періоду. Також відомство вказувало, що Зеленський не надавав додаткових документів (подавати які він не зобов'язаний).

За підсумком перевірки декларації НАЗК не виявило в ній конфлікту інтересів, ознак незаконного збагачення чи необґрунтованості активів.

Довідка

В результаті нового витоку з 14 фірм, які реєстрували і обслуговували офшорні компанії, стали доступні документи Pandora Papers.

У розслідуванні "Слідство Info" йшлося про те, що документи частково підтвердили схему переказу коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського на офшорні фірми президента Володимира Зеленського та його соратників.

Зазначалося, що до обрання президентом в 2019 році Зеленський безоплатно передав свою частку в офшорній компанії Сергію Шефіру, який зараз є радником глави держави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: