fbpx
Сьогодні
22:32 25 Жов 2021

У Єгипті шукають назву для своєї нової столиці

У Єгипті оголосили конкурс на назву нової "розумної" столиці, яку планують відкрити до кінця 2021 року.

Про це передає на місцеве видання Ahram.

Як зазначається, запропонувати назву для нової столиці єгиптяни зможуть до 18 листопада на спеціальному сайті. Також громадян країни просять надіслати свої пропозиції щодо логотипу, гасла та візуальної айдентики.

Запропонована концепція повинна відображати ідею суспільного прогресу за допомогою науки, інновацій, сталого розвитку та сучасних технологій.

Заявки розгляне комітет з експертів, інтелектуалів і письменників.

Єгипет оголосив конкурс на назву нової столиці

Нову столицю Єгипту почали будувати у 2015 році через перевантаженість Каїра, де живе 22 мільйони осіб, і це число продовжує зростати.

У новому місті, розташованому за 50 кілометрів на схід від нинішньої столиці, сконцентрують головні держустанови, серед яких парламент, уряд, міністерства, а також побудують житлові приміщення. Місто площею понад 700 кв. км буде розраховане на проживання близько 6,5 мільйона людей.

Єгипет оголосив конкурс на назву нової столиці

Єгипет оголосив конкурс на назву нової столиці

Зараз столиця Єгипту, Каїр, — шостий за величиною мегаполіс у світі. Там живе 22 мільйони осіб, п'ята частина населення країни, і це число продовжує зростати. У Каїрі не вистачає житла, постійні затори і забруднене повітря. Уряд Єгипту ще у 2015 році вирішив не розбиратися з проблемами існуючого міста, а просто перенести столицю. У нового населеного пункту досі немає імені, його називають Новою адміністративною столицею, НАС. За розміром вона буде трохи менша за Київ — 700 квадратних кілометрів.
 
Очікують, що нова столиця вмістить до 7 мільйонів осіб; до неї переїде весь уряд і посольства, тут побудують бізнес-центри і житло. Таким чином єгипетська влада хоче розвантажити Каїр, залучити інвестиції, туристів, міжнародні компанії, створити понад 2 мільйони робочих місць і поліпшити імідж на світовій арені.
 
При цьому в уряду Єгипту немає виразного бачення, як використовувати будівлі, що звільняться в Каїрі після переїзду до нової столиці, як і немає чіткого розуміння розвитку самого міста.
 
У НАС уже зведені сакральні споруди: найбільша за площею православна церква у світі — коптський собор Різдва Христового і найбільша мечеть в Єгипті, здатна вмістити 17 тисяч осіб, — Аль-Фаттах Аль-Алім.
 
У місті буде свій аеропорт і парк розваг.
 
Плани Єгипту дуже амбітні. Тут уже побудували каркас найвищої будівлі в Африці — Iconic Tower заввишки 385 метрів. Проєктом займається китайська компанія, за планом зведення закінчиться у 2022 році. У вежі будуть офіси, готелі і магазини. Будівлю спроєктувала консалтингова компанія Dar із Бейрута й архітектурна студія Perkins & Will з Чикаго, що належить їй.
Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: