fbpx
Сьогодні
13:36 23 Жов 2021

Перший помічник Зеленського порадив журналістам "зашити кишені"

Перший помічник президента Володимира Зеленського Сергій Шефір прокоментував офшорний скандал і порадив журналістам "зашити кишені".

Це відбулось в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна 24", передає Detector.media.

Зокрема, Шефір звернувся до журналіста та головного редактора "Цензор.нет" Юрія Бутусова, зазначивши, що той приходив до Офісу президента два роки тому, коли було відомо про офшори, але не ставив питань щодо цього.

"Я здивований, що ми говоримо на тему начебто свободи слова, а обговорюємо зовсім інші теми. Пану Юрію Бутусову я хотів би сказати, що ви обговорюєте тему офшорів, хоча у 2019 році ви приходили до нас в офіс, я бачив вас там пару разів, сидів з вами за столом. Ви знали про ті скандали, які озвучував депутат [Володимир] Ар'єв (щодо відмивання грошей через офшори студії "Квартал 95" – ред.), але абсолютно не надавали їм значення, тому що були іншої думки. Тому я, за порадою Дмитра Гордона (Гордон у цьому ж ефірі радив "зашити кишені" політикам як спосіб боротьби з олігархами – ред.), деяким журналістам хочу сказати – теж спробуйте зашити кишені", – сказав Шефір.

Він додав, що "стільки бруду, стільки брехні, стільки фейків ще ніколи у своєму житті не бачив".

"Давайте розмежовувати, тому що образи – це не свобода слова. Брехня – це не свобода слова. Пропаганда нацизму – це не свобода слова. Пропаганда російського агресора – це не свобода слова. Свобода слова – це щось чистіше, і не треба його вимазувати", – сказав перший помічник президента.

Бутусов Шефіру під час ефіру не відповів.

Довідка

Розслідування "Слідства.Інфо" про офшори Зеленського, яке базується на документах Pandora Papers, вийшло 3 жовтня.

Pandora Papers – це колаборація журналістів-розслідувачів, яка "розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу".

Для України ключовим елементом розслідування є припущення, що фірми Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов'язаних із олігархом Ігорем Коломойським.

За даними джерел "Слідства.Інфо", переказ грошей відбувався через кіпрську філію "Приватбанку" – ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони.

Президент Володимир Зеленський визнав наявність офшорів, однак заперечив відмивання грошей, заявивши, що "Квартал 95" "займався виключно творчістю".

Окрім Зеленського, фігурантами Pandora Papers виявились президент Росії Володимир Путін, прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш, президент Азербайджану Ільхам Алієв, експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, колишній прем'єр-міністр Британії Тоні Блер та ін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: