На Львівщині ветеринар облаштував реабілітаційний центр для птахів

У селі Підрясне біля Львова ветеринар Віктор Шельвінський у себе на подвір'ї облаштував Центр реабілітації для травмованих птахів "Вільні крила".

Про це повідомив засновник реабілітаційного центру для птахів, повідомляє "Укрінформ".

"Я тут живу вже 18 років. Це ж не було в один день, а йшло паралельно: дім, будова, дітки, пташечки. Я ж цих птахів не замовляв, а люди дізналися, що можу допомогти і приносили. Одних виліковували й відпускали, інші лишалися, бо не дадуть собі раду в нас у природі. На сьогоднішній день у нас 48 видів – 260 птахів. Є що лишаються на пів року, є що на тиждень, є на три дні. Як ми бачимо, що пташечка вже літає самостійно – її можна випускати. І коли випускаєш, отримуєш неймовірне задоволення, що вона полетіла і подякувала", – розповів Шельвінський.

Серед мешканців центру – сови, папуги, голуби, лелеки, крук, папуги, качки, золотий фазан, павич… Всі птахи живуть у наближених до природних умовах. Тих, що живуть у наших краях відпускають на волю, а екзотичних птахів часто передають у Київський зоопарк або Галицький національний природний заповідник.

"Найдовше в нас лишаються екзотичні пташечки, всі думають, що якщо ці птахи рідкісні, то кожен має свого господаря, але одні переїжджають, в інших діти виросли – вже не цікаво, інші тікають, а люди знаходять і приносять сюди. Але якщо пташка втекла, то можна її вважати своєрідним інвалідом, бо в них інша психологія, а до життя поза кліткою не звикли", – додає ветеринар.

Для того, щоб мінімізувати стрес, Шельвінський одягає птахам спеціально виготовлені зі шкіри шапочки, які повністю покривають голову, лишаючи лише дзьоб. Завдяки такій методології птах наче поринає в медитаційний сон. Але варто слідкувати, щоб дуже не прилягало до очей, до потилиці, щоб був нормальний кровообіг. Це ветеринарна річ, а не декоративна. Вони застосовуються не лише для хижаків, а для всіх видів птахів. Шиє шапочки, після точно знятих мірок по виліпленій моделі, майстер біля Львова.

"Пацієнти" до пана Віктора потрапляють з найрізноманітнішими травмами, як фізіологічними, так і психологічними.

За його словами, починаючи з весняного періоду в центр потрапляють в основному пташенята, які роблять перший виліт і падають.

"А наші ж люди – добрі, починають їх активно збирати і несуть сюди. Їм здається, що допомагають, а насправді – шкодять. Бо в кожної пташечки є батьки, між ними неймовірні комунікації, вони не дадуть пропасти цим діткам. Тому ми людям пояснюємо: побачили дєточку – проходимо, залишаємо батькам, не робимо стресові ситуації і не шкодимо", – наголошує лікар пернатих.

Інший період травматизму для птахів – це час перельотів. Тоді вони вдаряються в дроти, автомобілі, вікна, стовпи, рекламні щити і мають переломи та струси – тут допомога потрібна 100%.

Щоб допомогти пташкам, до Шельвінського долучаються колеги-ветеринари, які мають приватні клініки й обладнання.

"Там і робимо всю діагностику: рентген, УЗД, інгаляції, анестезії, накладаємо шини… Мені допомагають друзі – талановиті хірург, анестезіолог, рентгенолог, травматолог, терапевт – все, як в людей. До мене щодня дзвонять від 2 до 15 людей за допомогою. І не лише зі Львова, а й з Одеси, Херсона, Харкова, Києва, Дніпропетровська, щоб надати консультації, скерувати людину, як їй діяти за тих чи інших обставин. Якщо є потреба, то й передають, от останні рази до нас привезли пташечку з Хмельницького, трохи раніше сову з Черкас", – каже ветеринар.

Лише на годування птахів чоловік в місяць витрачає від 9 до 11 тис. грн в місяць. Допомагають меценати, фермери та ветеринари, загалом близько 25 чоловік.

Шельвінський мріє, щоб на території центру була ветклініка, карантинна зона, добудовані вольєри, щоб це був своєрідний науково-інформаційний центр для школярів, де їх навчатимуть правильно і відповідально поводитись з птахами, надавати першу допомогу.

Свіжі дописи

  • Новини

Генштаб: на Авдіївському напрямку захисники відбили 18 ворожих атак, за добу на фронті зафіксовано 74 боєзіткнення

Збройні сили України продовжують утримувати позиції та відбивають штурми російських підрозділів на кількох напрямках. Оперативна… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

У російському полоні перебувають 32 українських медійники: ведуться переговори щодо їх повернення

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв заявив, що у російському полоні перебувають 32… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Харкову: кількість постраждалих збільшилася до шести осіб

Через сьогоднішній ворожий обстріл Харкова постраждало вже шість людей. Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

У Національному музеї Львова відкрили виставку полотен, на яких українські регіони представлені в жіночих образах

У Національному музеї ім. А. Шептицького у Львові відкрили виставковий проєкт «Україна крізь віки». Виставку… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Міноборони: запущено онлайн калькулятор грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

У Дніпрі стартував літній сезон на дитячій залізниці

Сьогодні, 4 травня, під звук станційного дзвону стартував літній сезон руху поїздів на найстаршій в… Читати більше

Saturday May 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.