fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 12:30 20 Жов 2021

Нардепи хочуть дозволити будувати аеропорти без відшкодувань аграріям та лісівникам

У Верховній Раді хочуть скасувати норму, яка зобов'язує компанії, що будують аеропорти, виплачувати компенсацію за використання сільськогосподарських земель та ділянок на території лісу.

Відповідний законопроєкт зареєстрували 19-го жовтня і вже незабаром його розглядатимуть депутати. 

Згідно з чинним законодавством, якщо підприємство, яке будує аеропорт чи аеродром, змушене використовувати ділянки, де є поле чи ліс, то воно має і відшкодувати збитки, які понесе відповідна галузь. Їхня сума залежить від різних факторів, серед яких — якість землі та її площа. Отримані від забудовника кошти розподіляються у міському та обласному бюджетах міста й регіону, де будують аеропорт. 

За словами першого заступника керівника Головного науково-експертного управління Сергія Гудзинського, поданий депутатами законопроєкт може призвести до збитків у місцевих бюджетах:

"На нашу думку, склад відповідних «державних об'єктів авіаційної інфраструктури» потребує уточнення і деталізації. Це пояснюється тим, що прийняття законопроєкту може вплинути на доходи відповідних місцевих бюджетів. Адже кошти від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва зараховуються у розмірі: 100% — до бюджетів міст Києва та Севастополя, 25% — до бюджету АР Крим та обласних бюджетів, 75% — до бюджетів міст обласного значення, 15% — до районних бюджетів, 60% — до бюджетів міст районного значення, селищ і сіл".

Натомість творці законопроєкту, а саме "слуги" Микола Тищенко, Михайло Лаба та Ігор Негулевський наголошують на важливості розбудови авіаційної галузі.

"Прийняття проекту Закону… усуне бар'єр для будівництва нових та модернізації й розбудови інфраструктури існуючих аеропортів, результатом чого стане розвиток авіаційної галузі в Україні, розбудова інфраструктури для ринку внутрішніх та міжнародних авіаперевезень, що позитивно вплине не тільки на економіку країни, а й значно підвищить рівень нашої держави на міжнародній арені", — пояснюють автори законопроєкту. 

Нагадаємо, що згідно з Державною цільовою програмою розвитку аеропортів, яку затвердили ще у 2016-му, до кінця 2023-го року в Україні мають побудувати аеропорти у Дніпрі, Закарпатті, Одесі, Херсоні та Рівному. 

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: