fbpx
Сьогодні
12:54 20 Жов 2021

На Донеччині гірники озеленюють схили шахтного терикону

Гірники шахти "Білозерська" висадили на породному відвалі цієї осені більше сотні саджанців.

Про це повідомляє компанія "ДТЕК Енерго", куди входить шахта.

Гірники ДТЕК шахти «Білозерська» кожного року озеленюють схили свого породного відвалу. Цієї осені тут висадили більше сотні саджанців

У компанії зазначили, що ця біологічна рекультивація – важливий етап «життя» породних відвалів. Нові насадження будуть очищати повітря і виробляти кисень, затримувати пил, захищати своєю кореневою системою схили териконів від руйнування.

За словами заступника головного інженера з охорони навколишнього середовища шахти «Білозерська» Ірини Шпаковської, рекультивацію гірники починають, не чекаючи повного заповнення проєктної ємності відвалів.

«На цей терикон ще вантажать породу, але є ділянки, які можна і потрібно озеленювати. В цьому році ми висадили клен, тополю, акацію і навіть вишню. Всього більше сотні саджанців», – уточнила Шпаковська.

Вона додала, що молоді рослини не довелося окремо купувати, замість цього гірники окультурили насадження біля терикону і ті деревця, яким було особливо тісно рости, перенесли вище на схили. Цього року гірникам, серед яких були й учасники Молодіжного руху ДТЕК шахти «Білозерська», допомагав «залізний садівник» – навантажувач JSB, який спритно і дуже акуратно присипав землею молоді клени і тополі.

Начальник дільниці технологічного комплексу поверхні Сергій Жеков пояснив, що попередньо на місце висадки завезли чорнозем. Таким чином, саджанцям допомогають краще адаптуватися до складних умов і прижитися.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: