fbpx
Сьогодні
17:51 19 Жов 2021

Як живуть жінки у зоні конфлікту? ОБСЄ розповіла про насильство і бідність

English version here

Гендерно зумовлене насильство, критично низькі доходи та труднощі під час перетину лінії зіткнення — такі проблеми є частиною буденності жінок, що живуть в зоні бойових дій на Сході України. Таких висновків дійшли спостерігачі ОБСЄ. 

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ презентувала дослідження "Гендерні аспекти моніторингової діяльності СММ: сприйняття безпеки жінками та їхній внесок у мир і безпеку". Спостереження та опитування близько двохсот жінок проводили з 1 листопада 2018-го по 15 червня 2021-го року. "Рубрика" вибрала основні тези, цифри та історії зі звіту. 

Економічна відповідальність, що повністю лягає на жінок

"У липні 2021 року дружина (50–59 років) чоловіка (56 років), який загинув унаслідок обстрілу 14 квітня в непідконтрольному урядові Донецьку, зазначила під час розмови зі спостерігачами, що їй довелося перевезти тіло, щоб поховати чоловіка у підконтрольному урядові районі. Вона пояснила, що без доходу чоловіка та через витрати на перевезення та поховання її фінансове становище погіршилося", — йдеться у звіті ОБСЄ. 

І таких історій безліч. Частіше гинуть та отримують поранення серед цивільних саме чоловіки, після чого утримання родини лягає переважно на жінку.

Також чимало жінок змушені залишатися на непідконтрольних територіях, аби доглядати старших чи поранених родичів, які не можуть виїхати через стан здоров'я. Саме на жінок у більшості випадків лягає неоплачувана робота з догляду членів сім'ї.

Згідно з даними Спеціальної моніторингової місії, частіше з так званих "ЛНР" та "ДНР" на підконтрольні Україні території їздять жінки. Переважно вони їздять в Україну по недоступні в самопроголошених республіках медичні послуги (зокрема, перинатальні), до родини і для отримання пенсії. 

У звіті йдеться, що оскільки пенсія в жінок була в середньому на 30% нижчою, ніж у чоловіків, негативний вплив від витрат на перетин лінії зіткнення для отримання пенсії був для них більшим.

"Наприклад, у березні 2019 року жінка з непідконтрольного урядові Донецька розповіла спостерігачам, що вона отримала пенсію в Запорізькій області та що вся поїздка на відстань приблизно 460 км тривала понад 48 годин. За її словами, під час кожної поїздки вона витрачала загалом 660 гривень на дорогу, проживання та харчування, що сягає майже 25% від її пенсії у розмірі 2 800 гривень. Також у березні 2019 року кілька пенсіонерок розповіли, що кожна поїздка від їхніх місць проживання в непідконтрольних урядові районах з перетином лінії зіткнення через пункт пропуску поблизу Станиці Луганської обходилася їм приблизно у 900 гривень, що становило суттєву частину від загального розміру їхньої пенсії", — пишуть спостерігачі.

Насильство, експлуатація і пропозиції для незайманих дівчат

Економічні труднощі посилили ризик для жінок стати жертвами сексуальної чи трудової експлуатації. Зокрема, спостерігачі повідомляють про випадки торгівлі людьми, транзакційний секс (інтимні стосунки з кимось, хто може надати гроші чи захист). 

А у травні та червні 2021 року в непідконтрольному Луганську спостерігачі бачили кілька рекламних оголошень про набір "незайманих" і неповнолітніх жінок для роботи масажистками за кордоном.

Погіршилися і ситуація з протидією домашньому насильству. У 2020–2021 роках спеціалізовані служби в підконтрольних урядові районах повідомили про чотири випадки отримання запитів про допомогу від жінок у непідконтрольних урядові районах. Однак обмеження під час перетину лінії зіткнення створювали перешкоди для доступу постраждалих до спеціалізованих служб підтримки та притулків.

Жертви серед цивільних

З осені 2018-го по літо 2021-го через війну на Сході було 338 загиблих та поранених цивільних. 149 осіб — у результаті обстрілів із важкого озброєння, 38 — внаслідок вогню зі стрілецької зброї та 151 — через спрацювання мін, боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів.

Серед загиблих і постраждалих — 106 жінок і дівчат. Більшість із них загинули та дістали поранення внаслідок різного роду вибухів під час роботи на своїх земельних ділянках, у полях, випасаючи худобу або просто збираючи гриби.

Як йдеться у звіті, жінки та дівчата гинули або діставали поранення також, коли цивільні (переважно дорослі чоловіки) неналежно поводилися зі зброєю і боєприпасами або намагалися їх розібрати на частини. Такі випадки становлять близько 25% жертв серед жінок та всіх жертв серед дівчат через вибухи. У більшості таких випадків жінки та дівчата просто знаходилися поблизу. 

"З-поміж жертв серед цивільного населення, які загинули чи були поранені внаслідок обстрілів з важкого озброєння та стрілецької зброї, 40 із 66 жінок були у віці від 60 років (включно). Більшість зазначених випадків жертв сталася в населених пунктах поблизу лінії зіткнення, де люди похилого віку складають переважну частину цивільного населення", — повідомляють в ОБСЄ. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: