fbpx
Сьогодні
11:21 19 Жов 2021

Хворого президента Чехії пропонують тимчасово позбавити повноважень

Голова чеського сенату Мілош Вистрчіл заявив, що, на думку лікарів Центрального військового шпиталю, президент Мілош Земан на даний час не здатний за станом здоров'я виконувати будь-які посадові обов'язки.

Про це повідомляє Radio Prague.

"Прогноз стану здоров'я Земана вкрай невизначений, і, за даними лікарні, можливість його повернення до робочих обов'язків у найближчі тижні малоймовірна. Конкретний діагноз у звіті військового шпиталю не був наведений", – сказав глава сенату.

За словами Вистрчіла, керівництво сенату у вівторок, 19 жовтня, проведе переговори з очільниками партій нижньої палати, щоб обговорити процедуру передачі повноважень президента на період хвороби Земана.

Представники сенаторських фракцій, зважаючи на стан здоров'я президента, не бачать іншого виходу з ситуації, що склалася, окрім передачі президентських повноважень прем'єр-міністру і голові нижньої палати, йдеться в повідомленні.

Голова сенату також повідомив, що канцлер Празького Граду Вратіслав Минарж був поінформований про стан Мілоша Земана вже у середу, 13 жовтня. Проте день потому він виступив посередником у зустрічі президента з головою Палати депутатів Радеком Вондрачеком. Останній заявив у понеділок, що не знає причин таких дій канцлера.

У понеділок канцлер звинуватив сенат і його голову в лицемірстві і підбуренні до ігор у ЗМІ. Політики правих партій назвали цей виступ канцлера "демонстрацією руйнування канцелярії президента".

Інформація лікарні про стан здоров'я Земана несподівана і не є гарною звісткою, заявив прем'єр-міністр Андрій Бабіш в інтерв'ю виданню.

"Питання в тому, чи це стан постійний або є які-небудь шанси на поліпшення, я це оцінити не можу", – наголосив Бабіш.

У понеділок вранці Центральний військовий шпиталь (UVN) направив відповідь голові сенату Мілошу Вистрчілу з приводу стану здоров'я президента Мілоша Земана. Зміст відповіді у зв'язку із необхідністю дотримання відповідного закону лікарня, як раніше повідомлялося, не публікуватиме.

Причина запиту, серед іншого, – обставина, що спікер не отримав відповіді на аналогічний запит з канцелярії президента республіки впродовж минулого тижня. Вистрчіл після отримання інформації зі шпиталю повідомив агентству ČTK, що надав звіт з лікарні іншим членам керівництва сенату і має намір проконсультуватися з юристами також із питань захисту персональних даних стосовно того, "що можна і що не можна оприлюднювати".

Спікер Палати депутатів Радек Вондрачек, термін офіційних повноважень якого добігає кінця, вважає, що не потрібно поспішати із набуттям чинності статті 66 Конституції про передачу президентських повноважень.

За його словами, це, можливо, доведеться зробити нижній палаті нового скликання, яка буде відображати розподіл сил після нещодавніх виборів. Він наголосив, що лишається ще декілька тижнів, тому що установчі збори Палати депутатів відбудуться 8 листопада.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: