fbpx
Сьогодні
14:34 18 Жов 2021

Українські науковці віднайшли речовини, які можуть запобігти гострому запаленню легень при covid-19

English version here

Українські науковці віднайшли речовини, які можуть впливати на патогенетичні ланцюги коронавірусної хвороби і запобігти гострому запаленню легень.

Про це повідомив Інститут молекулярної біології і генетики (ІМБІГ) Національної академії наук України у Фейсбук, передає Рубрика.

Цим дослідженням науковці ІМБІГ займаються спільно з Інститутом фізіології імені Олександра Богомольця. Учені кажуть, що хоча дослідження ще тривають, але їхні попередні результати є оптимістичними.

За оцінками науковців, підібрані сполуки є перспективними для створення медичних препаратів, які рятуватимуть від найнебезпечнішого наслідку COVID-19 — гострого респіраторного дистрес-синдрому (запального ураження легень).

Як це працює?

Підібрані сполуки впливають на фермент клітин крові — нейтрофільних гранулоцитів. Так вони блокують розвиток запального процесу.

Науковці пояснюють, що цей фермент гранулоцитів називається протеїнкіназа С бета. Він є ключовим для роботи нейтрофільних позаклітинних пасток, які здатні вловлювати та затримувати мікроби.

Коли в наш організм потрапляє інфекція, гранулоцити вибухають, викидаючи в позаклітинний простір своє ядро, тобто ДНК. Нейтрофільні пастки — це сіті, "сплетені" з ДНК загиблих клітин крові.

Проте під дією коронавірусу гранулоцити схильні до "масового самовбивства". Тобто нейтрофільних позаклітинних пасток, які мали б захистити організм, утворюється так багато, що вони призводять до його саморуйнування.

Упродовж майже півтора року вчені підібрали кілька сполук, які здатні пригнічувати здатність гранулоцитів до неконтрольованого утворення нейтрофільних позаклітинних пасток.

Науковці провели комп'ютерне моделювання для пошуку сполук із потрібною біологічною активністю та синтезували спрогнозовані сполуки.

Зрештою від тестування на ізольованих лейкоцитах вчені перейшли до серії експериментів на живих організмах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: