fbpx
Сьогодні
16:02 18 Жов 2021

Тестування косметики на тваринах: коли українська продукція стане гуманною?

4 жовтня щороку у світі відзначають Всесвітній день тварин, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин і необхідності їхнього захисту. Для України у цьому контексті чи не найважливішим питанням залишається закріплення заборони здійснювати тестування косметики та побутової хімії на тваринах.

На думку експертів українсько-німецької компанії , що спеціалізується на виробництві та дистрибуції косметики та побутової хімії, cruelty-free продукція (саме так називають вироби, які не тестувалися на тваринах) – це уже вимога сьогодення, адже за різними даними кожного року щонайменше 100 млн тварин у всьому світі стають жертвами тестування косметики, ліків, побутової хімії та харчових продуктів. 

Деякі з експериментів, які проводять над тваринами, вкрай жорстокі. Наприклад, тест Дрейза для перевірки подразнювальних властивостей речовин, за яким знерухомленій тварині вводять в очі різні рідини та спостерігають за реакцією. Саме цей метод тестування ліг в основу короткометражки "Врятуйте Ральфа" про піддослідного кролика, рідні якого "померли, виконуючи свою роботу", що була знята за ініціативи Спілки захисту тварин США і набула світового розголосу.

Водночас українські зоозахисники можуть розраховувати на заборону тестування тільки з липня 2023 року, коли почне діяти новий регламент для косметичних засобів, затверджений Кабміном 20 січня 2021 року, який власне і передбачає заборону випробування косметики на тваринах. Цей акт замінить  "Санітарні правила і норми безпеки продукції парфумерно-косметичної промисловості", затверджені 1 липня 1999 року МОЗ України, що встановлювали процедуру тестування продукції.

Довгий час ситуація в Україні щодо тестування косметики на тваринах взагалі була вкрай неоднозначною, оскільки ні заборони, ані необхідності тестувати вироби саме таким чином чітко законодавство не встановлювало. У 2017 році Україна підписала Європейську конвенцію про захист хребетних тварин, що використовуються для дослідницьких та інших наукових цілей, яка забороняє тестування продукції на тваринах. Проте, цей документ все ще не ратифіковано.

Тестування косметики на тваринах: коли українська продукція стане гуманною?

Чи не єдиною закріпленою нормою, на яку могли спиратися зоозахисники й свідомі виробники косметики та побутової хімії, була стаття 26 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" 2006 року. Відповідно до неї, наукові експерименти та біологічні досліди можуть здійснюватися із залученням тварин, якщо альтернативні способи відсутні.

Проте, як зазначають у компанії 2К, яка від моменту свого створення у 2018 році сповідує безфосфатне та екологічно лояльне виробництво, сьогодні для тестування своєї продукції виробники мають можливість використовувати широкий спектр більш гуманних методів. Серед найбільш поширених, зокрема у країнах Європейського Союзу, можна назвати тести in vitro, тобто у пробірці, що робляться на модулі людської шкіри, тести з використанням білкової мембрани, комп'ютерне моделювання, а також тестування на добровольцях. Однак найбільш об'єктивним є замовлення послуг cruelty-free-тестування від незалежних фахових інституцій. Так, зокрема компанія 2К співпрацює з організацією "Жива планета" — єдиною інституцією в Україні, яка має повноваження засвідчувати факт того, що косметика не тестувалася на тваринах. А замість тестування на тваринах, організація, для перевірки продукції компанії,  використовує патч-тест на чутливі ділянки шкіри людини. Це як правило верхня частина передпліччя, куди наноситься невелика кількість засобу і ведеться спостереження за реакцією шкіри: появою почервоніння, свербіння тощо. Цей cruelty-free варіант тестування є куди більш гуманним, а його результати більш точними, зазначають у "Жива планета". 

Варто розуміти, що тоді як країнам, які уже давно відмовилися від тестування продукції на тваринах, довелося витратити величезні кошти на розробку альтернативних технологій тестування, то на даному етапі будь-яка профільна компанія може вільно використовувати ці напрацювання для власного виробництва. 

Затверджений урядом України регламент власне і встановлює для виробників необхідний час, аби запровадити виключно гуманні щодо тварин способи тестування продукції. Наприклад, 2К випускає низку косметичних та побутових товарів, що не тестуються на тваринах, зокрема в масове виробництво був запущений бренд засобів для догляду за волоссям під брендом Dalas Cosmetics. 

Знайти гуманний товар на прилавках крамниць дуже просто: продукція, що не тестується на тваринах повинна мати на обгортці маркування not tested on animals/cruelty-free. Таким чином, є надія, що у відносно короткі терміни українські компанії, що займаються виробництвом косметики та побутової хімії, зможуть налагодити тестування власних виробів у будь-який інший гуманний спосіб. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: