fbpx
Сьогодні
15:26 17 Жов 2021

Бутусов розкрив деталі спецоперації СБУ з ліквідації бойовика "Мотороли"

П'яте управління Департаменту контррозвідки СБУ 16 жовтня 2016 року знищило одного з найвідоміших бойовиків Донбасу – Арсена Павлова, на позивний "Моторола".

Однак спецоперація могла стати невдалою через одну помилку, розповів журналіст Юрій Бутусов.

За його словами, для реалізації плану – підриву ліфта будинку в Донецьку, де жив сепаратист, – зголосилися два добровольці. Один з них – кадровий співробітник зі спецпідготовкою, інший – позаштатний агент.

"Тренування проводилося в Києві, в під'їзді будинку, де був встановлений ліфт аналогічної конструкції. За легендою, диверсанти діяли як бригада ліфтерів, які проводять плановий огляд. Вони повинні були відкрити шахту ліфта і встановити на кабіні міни", – розповів Бутусов.

За кілька днів до вибуху "ремонтники" прийшли до під'їзду, пройшли пункт охорони і встановили бомбу на вентиляційну решітку. Але виявилося, що агенти забули на даху ліфта мобільний телефон.

У результаті співробітник СБУ повернувся і усунув "прокол".

"Виявлення телефону до моменту проведення спецоперації могло привести до її провалу. А виявлення телефону навіть після успіху дозволило б росіянам отримати деякі деталі контактів, які їм знати не варто", – написав журналіст.

Працівникам СБУ також було важливо виключити всі ризики для мирних жителів, які проживали в будинку. Саме з цієї причини в ліфті встановили прослуховуючий датчик: коли Павлов зайшов в під'їзд зі своїм охоронцем, агент зателефонував "Моторолі", щоб підтвердити його місцезнаходження.

У той момент, коли в ліфті задзвонив телефон, а терорист підняв трубку, пролунав вибух.

"Всі українські диверсанти, які здійснили цю надзвичайно зухвалу спецоперацію, благополучно покинули Донецьк", – додав Бутусов і зазначив, що попри це ФСБ кілька разів рапортував про "їх затримання".

"Мабуть, показання фабрикують для обману російського керівництва і населення окупованих територій, щоб приховати провал ФСБ", – написав Бутусов.

Нагадаємо, "Моторола" поповнив когорту польових командирів бойовиків, убитих в 2014-2016 рр.: Павла Дрьомова ("Батя") підірвали в грудні 2015 року, Олексія Мозгового розстріляли в травні 2015 року, Євгена Іщенка ("Малиш") – в січні 2015 року. У тому самому місяці ліквідували бойовика Олександра Беднова ("Бетмен").

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: