fbpx
Сьогодні
19:12 17 Жов 2021

"Червоні" зони та поїзди за COVID-сертифікатами: яким буде новий карантин

Наступного тижня в Україні суттєво посилять карантин ще в деяких областях. Крім того, з 21 жовтня введуть нові правила для міжобласного транспорту.

Рубрика розповідає про зміни.

Жорсткий карантин

З 18 жовтня в "червону" зону переходять чотири області – Одеська, Запорізька, Донецька і Дніпропетровська. Зазначимо, Херсонська область в "червоній" зоні ще з 15 жовтня. Таким чином, з понеділка "червоними" будуть вже п'ять регіонів.

Згідно з правилами адаптивного карантину, в "червоній" зоні заборонена робота ТРЦ, ринків, кафе, кінотеатрів, заборонені масові заходи. Дозволена робота продуктових магазинів, АЗС, пошти, банків, аптек і ветклінік.

При цьому, за новими правилами, за умови 100-ї вакцинації персоналу і відвідувачів обмежень можна уникнути.

Крім регіонів "червоної" зони, з понеділка посилює карантин і Львів. Місцева влада вирішила відправити школи на двотижневі канікули, а робота бізнесу дозволяється за умови вакцинації персоналу або наявності у них негативного ПЛР-тесту. Якщо ситуація з коронавірусом в місті не стабілізується, з 1 листопада Львів посилить карантин ще більше – від відвідувачів так само вимагатимуть вакцинацію або тест.

Транспорт: нові правила

Правила "червоної" зони не мають на увазі обмежень для громадського транспорту. Разом з тим, влада на місцях може їх вводити на свій розсуд. Так, зокрема, влада Запоріжжя прийняла рішення пускати в транспорт по COVID-сертифікату. Альтернативою документу про вакцинацію може бути негативний ПЛР-тест або довідка з роботи.

Крім того, з 21 жовтня, згідно з рішенням Кабміну, вводяться нові правила для міжобласного транспорту. Так, при посадці на літак, поїзд або автобус у пасажирів повинен бути на вибір один з трьох документів: COVID-сертифікат (між "жовтими" зонами достатньо одного щеплення, при в'їзді в "червону" зону щеплень має бути два), негативний ПЛР-тест або тест на антиген.

Поліцейські рейди

Дотримання правил карантину контролюватимуть поліцейські рейди. Правоохоронці перевірятимуть міжобласний транспорт.

Крім того, УЗ повідомляла, що провідники перевірятимуть наявність у пасажирів COVID-документів при посадці на поїзд і проситимуть допомоги у поліції для контролю.

А що зі школами?

МОЗ рекомендувало всім школам України відправити учнів на канікули з 18 жовтня, а не з 25, як планувалося. Остаточне рішення за школами, але деякі регіони, зокрема ті, що потрапили в "червону" зону, все ж прислухалися до рекомедацій МОЗ.

Як зазначив Рубан, "з переходом на помаранчеву зону прогнозується пік у кінці жовтня-на початку листопада".

"В результаті циркуляції "Дельта"-збудника уражаються підлітки, а також невакциновані люди. Ми сьогодні перебуваємо в епідемії невакцинованих осіб. У топі за поширенням інфекції є заклади освіти всіх форм. Друге місце займає транспорт, третє – ресторани, супермаркети, інші місця з великою кількістю людей", – розповів він.

Нагадаємо, що 18 жовтня на території Донецької, Дніпропетровської, Запорізької та Одеської областей буде встановлений червоний рівень епідеміологічної небезпеки.

В Україні до кінця року діє адаптивний карантин, країну поділили на зони. З 23 вересня всі регіони перейшли в жовту. Окремі області вводять посилені обмеження у зв'язку з погіршенням епідситуації.

Напередодні у «червону» зону вже потрапила Херсонщина. До того жодна область не була «червоною» від 8 травня.

У «червоній» зоні заклади освіти зможуть працювати, тільки якщо 100% працівників матимуть «зелений» COVID-сертифікат. Також зможуть працювати кінотеатри, музеї, інші культурні заклади, розважальні заклади, ТРЦ, заклади громадського харчування, ринки, спортзали та басейни, якщо весь персонал та відвідувачі будуть повністю вакциновані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: