fbpx
Сьогодні
15:29 16 Жов 2021

Якщо влада раптом відключить інтернет: в США тестують саморобну бездротову мережу

Влада десятків країн вже зловживала відключенням інтернету для придушення протестів

Уявіть: ви прокидаєтеся і оновлюєте стрічку в Twitter, щоб почитати свіжі новини про масові протести, які тривають вже кілька днів. Мобільний інтернет чомусь не працює, ви підключаєтеся до вайфай – безрезультатно. Ви намагаєтеся написати другу SMS, щоб поскаржитися, але повідомлення не вдається відправити. З розчаруванням ви виходите на вулицю і бачите таких же спантеличених людей. Нерозгубленими виглядають лише поліцейські, які через гучномовець закликають всіх негайно повернутися до своїх домівок.

Програмісти некомерційного проєкту Mycelium Mesh Project розробляють технологію бездротової мережі, яку можна було б швидко зібрати з підручних засобів для таких ситуацій, стихійних лих або просто для додаткового джерела зв'язку на великих заходах, де часто лажає інтернет через перевантаження мережі, розповідає Vice.

Якщо влада раптом відключить інтернет: в США тестують саморобну бездротову мережу

Це буде децентралізована автономна сітчаста мережа для текстового зв'язку.

«Інтернет, яким ми користуємося, буде працювати нормально в 99,9% випадків. Але коли станеться збій, це може стати величезною проблемою», – каже розробник Марлон Каутц.

Під час громадянських заворушень урядові агенти можуть вриватися в будинки активістів і знищувати вузли саморобної мережі, тому проєкт Mycelium Mesh розробляє можливість установки системи в будь-який момент в будь-якому місці, наприклад, у покинутих будівлях або на верхівках дерев.

Розробники вже успішно відправили і отримали текстові повідомлення на відстані 20 кілометрів під час польових випробувань в Атланті (штат Джорджія) з вузлами, які працювали на акумуляторах від одноразових вейпів.

За даними дослідницької компанії Top10VPN, з 2019-го по 2021 рік уряди 45 країн відключали інтернет 239 разів.

Відповідно до щорічного звіту Freedom House «Свобода у мережі», глобальний інтернет стає все менш вільним. За даними дослідників, права користувачів інтернету стають все більш обмеженими вже 11-й рік поспіль. Проблема свободи в інтернеті досить суперечлива: відсутність регулювання розширює зловживання потужних технологічних компаній, але занадто агресивний контроль веде до авторитаризму. Найбільш драматичне падіння інтернет-свободи Freedom House задокументував у М'янмі, Білорусі та Уганді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: