fbpx
Сьогодні
18:27 16 Жов 2021

Неурядові організації закликають уряди країн світу голосувати за захист екологічних активістів

Чи отримають захисники навколишнього середовища ефективний захист від утисків і переслідувань? Це один з основних пунктів порядку денного майбутньої Наради сторін Оргуської конвенції в Женеві.

Про це пише arnika.or.

Представники країн Європейської економічної комісії ООН проголосують за створення нового так званого механізму швидкого реагування.

Нещодавні випадки з Білорусі, а також з Боснії та Герцеговини, України або навіть країн ЄС показують, що захисники місцевих громад часто стикаються з серйозними загрозами, а існуючі міжнародні механізми працюють занадто повільно або безуспішно.

COVID-19 навіть погіршив ситуацію, оскільки деякі уряди застосовують заходи з боротьби з пандемією для обмеження прав людини.

«Протягом 2020 року кілька лідерів Екодім були заарештовані за вигаданими причинами. Зазвичай приводом служили участі в несанкціонованих демонстраціях, навіть якщо людина явно перебувала в іншому місті. Їх комп'ютери та телефони були конфісковані. Пізніше, в липні 2021 року двадцять шість неурядових організацій були примусово ліквідовані, їхні офіси опечатані, а в їхніх членів були проведені обшуки», – пояснює Сергій Магонов, юрист недавно забороненої провідної білоруської екологічної неурядової організації Екодім.

«Активісти знаходяться під сильним тиском, і шукати справедливості в судах в нашій країні не має ніякого сенсу. Водночас запуск існуючих міжнародних механізмів займає місяці або роки», – додає Магонов.

У 2020 році було вбито найбільша кількість захисників навколишнього середовища за всю історію: 227 осіб по всьому світу. Більшість вбивств було скоєно в Латинській Америці, проте у 2019 році вбивства також відбулися в Казахстані та в Румунії.

Глобальна пандемія, супроводжувана обмеженнями громадянських свобод в результаті заходів з боротьби з коронавірусом, посилила негативні тенденції – в недавньому звіті відзначається 15 випадків порушення екологічних прав в Європі, на Кавказі та в Центральній Азії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: