fbpx
Сьогодні
13:27 16 Жов 2021

Вчені пояснили, чому з'являються "ковідні пальці"

Вчені з Паризького університету розповіли, чому у деяких пацієнтів, які заразилися новим коронавірусом, з'являлися «ковідні пальці». 

За їхніми словами, це пов'язано з тим, яким чином організм перемикається на режим боротьби з хворобою, повідомляє ВВС.

«Ковідні пальці» – побічний ефект, який проявлявся у пацієнтів різного віку, але найчастіше у дітей і підлітків. Найчастіше ураження зачіпає великий палець ноги, але може поширитися і на інші пальці. На них з'являються коричневі плями, пухирці, в яких іноді з'являється гній. Зовні симптоми нагадують серйозне обмороження.

Більшість пацієнтів переносять цей симптом без будь-якого дискомфорту, у інших же пальці сверблять і болять. При цьому, у пацієнтів з «ковідними пальцями» може не бути інших симптомів зараження, таких як кашель і висока температура.

ковідні пальці

Фото huffingtonpost.co.uk

У ході нового дослідження вчені обстежили 50 осіб з підозрою на «ковідні пальці» і 13 пацієнтів, у яких були схожі симптоми, які точно не були пов'язані з коронавірусом. Вони прийшли до висновку, що в появі цього явища беруть участь дві частини імунної системи. Обидві вони пов'язані з механізмом, за допомогою якого організм бореться з вірусом.

Одна з них – білок інтерферон першого типу, а друга – антитіла, які атакують не вірус, а клітини організму. Цей процес доходить і до дрібних кровоносних судин і капілярів.

За словами Вероніки Батейль з Британської асоціації захворювань шкіри, «ковідні пальці» спостерігалися в основному на початку пандемії, після поширення штаму «Дельта» випадків їхнього виявлення стало набагато менше. Разом з тим, прояви, пов'язані зі шкірою, можуть з'являтися через якийсь час після зникнення інших симптомів, тому їх часто не пов'язують з коронавірусом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: