fbpx
Сьогодні
09:26 16 Жов 2021

Денісова вважає, що законопроєкт про сурогатне материнство необхідно доопрацювати

English version here

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що законопроєкт про сурогатне материнство необхідно доопрацювати, оскільки він містить розбіжності.

Про це Денісова написала в Телеграмі.

"Вказала на необхідність доопрацювання законопроекту, оскільки він містить низку неврегульованих розбіжностей", – заявила Денісова на засіданні робочої групи «Законодавче врегулювання питань сурогатного материнства», під час якого відбулося обговорення законопроєкту «Про застосування допоміжних репродуктивних технологій».

За словами уповноваженої ВР, вона звернула увагу учасників обговорення на те, що норми закону мають бути спрямовані на додержання прав всіх осіб, яких торкається дія цього документа. Вона також акцентувала на неприпустимості порушення права на приватність та конфіденційність через запропоновану норму щодо запровадження громадського контролю за застосуванням допоміжних репродуктивних технологій та створення комісій з розгляду документів осіб, які бажають скористатись послугами сурогатного материнства в закладах охорони здоров'я та жінок, які мають намір стати сурогатними матерями.

На її думку, більш ефективним буде запровадження контролю державних органів за діяльністю закладів охорони здоров'я, які надають послуги із застосування допоміжних репродуктивних технологій.

Денісова виступила проти запровадження норми, що передбачає розмір, порядок та умови компенсації особі, яка буде виховувати та утримувати дитину до 3-х років, у разі відмови генетичних батьків від дитини або у випадках, коли дитина/діти не були передані генетичним батькам з їхньої вини. За її словами, така умова суперечить законодавству. Крім того, невизначеним є юридичний статус особи, яка буде виховувати та утримувати дитину, стосовно дитини. Це суперечить інтересам дитини, оскільки передача дитини з однієї родини в іншу є травматичною для неї.

Денісова наголосила, що потребують удосконалення норми, які стосуються належного інформування донора щодо особливостей процесу збору матеріалу.

Також уповноважений ВР з прав людини запропонувала доопрацювати положення про використання клітин.

"Вважаю за необхідне у рамках проєкту закону передбачити відповідальність за відмову сурогатної матері передати дитину генетичним батькам, генетичних батьків – за відмову забрати дитину, закладу за передачу невикористаних в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій кріоконсервованих ембріонів іншому пацієнту", – заявила вона.

Денісова додала, що її офіційну позицію буде направлено робочій групі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: