Нобелівська премія: цьогоріч серед лауреатів лише одна жінка. Але запроваджувати гендерні чи етнічні квоти у майбутньому не будуть

Геран Ханссон — генеральний секретар Королівської академії наук Швеції, яка присуджує Нобелівську премію, — заявив, що під час відбору лауреатів премію комітет не буде використовувати гендерні чи етнічні квоти. За його словами, нагороду отримає «найдостойніший».

Про це він розповів в інтерв'ю AFP.

Королівська академія наук Швеції зазвичай визначає лауреатів із хімії, економіки та фізики. Цьогоріч у цих сферах нагороди отримали лише чоловіки.

«Сумно, що нобелівських лауреаток так мало. Це відображає несправедливі умови у суспільстві, особливо помітні у минулі роки і які існують досі», — сказав Геран Ханссон.

За його словами, академія вирішила не запроваджувати гендерні чи етнічні квоти, щоб нагороду здобували за найважливіші відкриття, а не через стать чи національність. «Це відповідає духу останньої волі Альфреда Нобеля», — сказав Ханссон.

Додає, що академія докладає зусилля, щоб заохотити висувати жінок на Нобелівську премію. За словами Ханссона, в академії знають про «підсвідоме упередження» щодо жінок у нобелівських комітетах і намагаються цьому протистояти.

«Усі жінки, які цього заслужили, отримають справедливий шанс стати кандидатками на Нобелівську премію… Зрештою, ми вручимо нагороду тим, кого визнають найдостойнішим», — зазначив генсек академії.

На те, що небагато жінок стають нобелівськими лауреатками, впливає і те, що професорами, наприклад, у природничих науках, є чоловіки. А на те, щоб більше жінок ставали науковицями, робили відкриття та отримували номінації на Нобелівську премію, потрібен час, вважає Ханссон.

Також, за його словами, від квот відмовилися для того, щоб не применшувати значущість досягнень попередніх лауреатів та лауреаток.

«Тепер немає жодних сумнівів, що такі науковиці як Еммануель Шарпентье (лауреатка з хімії у 2020-му — ред.) та Естер Дюфло (лауреатка з економіки у 2019-му — ред.) отримали премію за те, що зробили найважливіший внесок», — сказав Ханссон.

З моменту заснування премії у 1901 році лише 59 разів лауреатками ставали жінки — це 6,2% від усіх лауреатів.

Марія Складовська-Кюрі у 1903 році стала першою жінкою, яка отримала Нобелівську премію. Крім того, вона здобувала її двічі: з фізики та хімії (1911). Найчастіше жінкам присуджували премію миру.

Цьогоріч нобелівську премію отримала лише одна жінка — журналістка Марія Ресса стала лауреаткою саме премії миру. Вона розділила нагороду разом із головним редактором «Новой газеты» Дмитром Муратовим.

Марія Ресса

Свіжі дописи

  • Новини

У ЗСУ спростували інформацію щодо відведення танків Abrams від лінії фронту

Збройні сили України спростували інформацію видання Associated Press про те, що Україна нібито відвела американські танки… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Одна з ракет, якими росія сьогодні атакувала Україну, впала за 15 км від польського кордону

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що одна з російських ракет, яка була випущена під час… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Шмигаль: Україна отримає від Австралії безпілотники та партію ПЗРК на десятки мільйонів доларів

Австралія передасть Україні безпілотники у рамках коаліції БпЛА. Також Київ отримає велику партію переносних зенітно-ракетних… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Після атак безпілотників СБУ Словʼянський НПЗ на Кубані частково припинив свою роботу

У російськй федерації на Кубані Словʼянський нафтопереробний завод, який був атакований безпілотрниками СБУ 27 квітня,… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

До Міжнародної коаліції з повернення українських дітей долучилася Японія

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Японія приєдналася до Міжнародної коаліції за повернення… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Сирський взяв участь у “Рамштайні” та відзвітував про ситуацію на фронті

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський взяв участь у 21-му засіданні Контактної групи з обороноздатності… Читати більше

Saturday April 27th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.