fbpx
Сьогодні
14:38 14 Жов 2021

"Тримаємо слово дане Ройтбурду": Одеський художній музей став "національним"

Одеському художньому музею надано статус – "Національний".

Про це повідомив Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, передає Рубрика.

"Відповідний указ сьогодні підписав президент. Тримаємо слово дане Олександру Ройтбурду. Чудова новина до Дня народження Олександра, який за роки очільництва музею прагнув зробити його масштабніше. Кожного року наближаючись до своєї цілі. Вдячний Президенту Володимиру Зеленському та Прем'єру Денису Шмигалю за підтримку і сприяння. А колективу – успіхів", – зазначив Ткаченко.

Тепер повна назва музею буде — комунальна установа «Одеський національний художній музей».

Також Президент доручив Одеській обласній державній адміністрації спільно з Одеською обласною радою опрацювати в установленому порядку питання щодо присвоєння комунальній установі «Одеський національний художній музей» імені O. А. Ройтбурда.

Надання музею статусу національного приурочили до 60-річчя з дня народження Олександра Ройтбурда — відомого українського художника, який був директором Одеського художнього музею з 2018 року до своєї смерті 8 серпня цього року.

Отримання музеєм омріяного статусу саме в цей день є символічним, адже Ройтбурд самовіддано поклав останні роки життя на відродження та розвиток інституції. Національний статус музею був для нього великою мрією та метою як акт державного визнання та закріплення змін, які Олександру Ройтбурду вдалося впровадити разом з командою, та завданого ним вектору розвитку.

Надання Одеському художньому музею статусу національного було ініційовано в серпні цього року головою Одеської облдержадміністрації Сергієм Гриневецьким: він звернувся з відповідним проханням до Міністерства культури та інформаційної політики.

8 вересня відбулося апаратне засідання Уряду, на якому прем'єр-міністра просили розглянути можливість надати Одеському художньому національний статус. 10 вересня на пленарному засіданні Верховної Ради звернення до Президента з проханням надати Одеському художньому музею статус національного підтримали 319 депутатів.

10 вересня також було оприлюднене відкрите звернення до Президента України з проханням надати Одеському художньому музею статус національного: його підписали близько 80 культурних діячів з усієї країни, в тому числі такі відомі особистості як Соня Кошкіна, Іван Козленко, Сергій Жадан, Олег Філімонов, Владислав Троїцький.

Отримання Одеським художнім музеєм національного статусу дозволить закладу отримати посилене фінансування. Також музейники розраховують на отримання нових експозиційних майданчиків, що дозволить показати українцям ще більше творів з більш ніж 12-тисячної колекції музею, 90% якої наразі перебувають у сховищах через нестачу місця у основній експозиції.

Ознайомитися з повним текстом указу Президента можна за посиланням https://www.president.gov.ua/documents/5412021-40425.

Із будь-якими уточнювальними запитаннями, а також з приводу організації інтерв'ю та коментарів від керівництва Одеського художнього музею просимо звертатися до медіа-координаторки музею Євгенії Селезньової за телефоном +380675199293.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: