fbpx
Сьогодні
14:48 13 Жов 2021

ЄБА підтримує рішення Кабміну тимчасово заборонити експорт металобрухту

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) підтримала проєкт постанови уряду України про тимчасову заборону на експорт брухту чорних металів до 31 грудня 2022 року (включно), в тому числі, виходячи з екологічних міркувань.

Про це йдеться в листі ЄБА на адресу першого віцепрем'єр-міністра, міністра економіки України Олексія Любченка, передає Мінпром.

"Експерти Асоціації детально проаналізували проєкт постанови і висловлюють свою підтримку ініціативі тимчасовій, до 31 грудня 2022 року (включно), забороні на вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту товарів за кодом згідно з УКТ ЗЕД 7204 "Відходи і брухт чорних металів, зливки чорних металів для переплавки (шихтові зливки)", – йдеться у листі.

ЄБА вважає, що ухвалення проєкту постанови матиме позитивний ефект на металургійну галузь і в цілому на економіку України, зокрема на шляху до декарбонізації.

"Тимчасове обмеження експорту вводиться, в тому числі, виходячи з екологічних міркувань. Так, кожна тонна повторно використаного металобрухту зменшує викиди СО2 на 1,5 т, використання залізної руди на 1,4 т і вугілля на 740 кг, а також потребує тільки 1/3 витрат енергії порівняно з виробництвом сталі з природних матеріалів", – підкреслюється в листі.

ЄБА також констатує, що для української металургії такі результати мають особливе значення в контексті очікуваного введення механізму прикордонного вуглецевого коригування (carbon border adjustment, CBAM), витрати на який для металургів, за підрахунками представників бізнесу, можуть сягати 628,3 млн євро щорічно.

Як повідомлялося, 30 вересня 2021 року Міністерство економіки України опублікувало проєкт постанови уряду про тимчасову – до кінця 2022 року – заборону експорту металобрухту з країни, на чому останнім часом наполягає асоціація "Укрметалургпром".

"Забезпечення вітчизняних металургійних підприємств металобрухтом, який утворився на території України, набуває стратегічного значення для безперебійного виробництва і постачання металопродукції для потреб вітчизняного військово-промислового комплексу, машинобудування, відновлення інфраструктури", – йдеться у пояснювальній записці до документа.

У ній вказується, що з огляду на міжнародні угоди заборона не застосовуватиметься щодо експорту в країни ЄС, Велику Британію та Північну Ірландію, СНД (крім РФ), Ізраїль, Канаду, Чорногорію та країни ЄАВТ.

Раніше Об'єднання підприємств «Укрметалургпром» звернулося до Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням підтримати позицію гірничо-металургійного комплексу і розглянути можливість якнайшвидшого введення тимчасової заборони на експорт металобрухту з України до 31 грудня 2023 року.

З аналогічним зверненням вийшов і «Укртрубопром». Електросталеплавильний комплекс «Інтерпайп Сталь» також звернувся до Шмигаля з проханням розглянути введення тимчасової заборони. «АрселорМіттал Кривий Ріг» також підтримав звернення, йдеться у повідомленні.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: