fbpx
Сьогодні
11:57 13 Жов 2021

З 15 жовтня Херсонська область переходить у "червону" зону карантину

З 15 жовтня Херсонська область переходить у червону зону — першою серед усіх регіонів України під час нового сплеску захворювань на COVID-19.

Про це повідомляє НВ, передає Рубрика.

До червоного рівня епіднебезпеки наближаються також чимало інших регіонів України. Станом на 13 жовтня в помаранчевій зоні перебувають 15 областей:

  • Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Луганська, Львівська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська (з 15 жовтня переходить у червону зону), Хмельницька, Черкаська, Чернівецька і Чернігівська.

Коли запроваджують червону зону — умови

Червоний рівень епідемічної небезпеки встановлюється в регіоні за наявності протягом трьох днів підряд двох та більше ознак з такого списку:

  • завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров'я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, — більш як 65%;
  • кількість тестувань методом ПЛР та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — менше ніж 300;
  • кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — більше 60;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом ПЛР та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) — більш як 20%;
  • рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів порівняно з попереднім аналогічним періодом — більш як 50%.

За оновленням ситуації щодо цих показників в окремих областях України можна щодня стежити на сайті МОЗ.

Рішення про запровадження червоної зони в регіоні набирає чинності не раніше ніж через два дні з дати його оприлюднення. Скасувати такі обмеження можна лише тоді, коли всі показники в області зі списку вище знизяться до прийнятних меж.

Які правила та заборони діють у червоній зоні?

У червоних зонах епідемічної небезпеки зберігаються всі попередні обмеження (зелена, жовта, помаранчева зони), а також запроваджуються нові.

Зокрема забороняється:

  • робота кафе, ресторанів, інших закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос, а також закладів громадського харчування в аеропортах;
  • робота ТРЦ, закладів у сфері торговельного і побутового обслуговування (за винятком продажу низки товарів, перелік наведено нижче);
  • робота розважальних закладів,
  • робота закладів культури, кінотеатрів, театрів тощо (крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників, а також проведення кіно- та відеозйомки за умови обмеження доступу до майданчика);
  • робота непродовольчих ринків і магазинів;
  • робота спортзалів, басейнів і фітнес-центрів (дозволено тільки для спортсменів національних збірних),
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  • робота готелів, хостелів та інших закладів, що надають послуги з розміщення;
  • робота закладів освіти (окрім тих, де 100% працівників мають зелений COVID-сертифікат — детальніше про це нижче);
  • проведення планової госпіталізації у держлікарнях (крім допомоги під час вагітності та пологів, новонародженим дітям, пацієнтам з онкологічними та пульмонологічними захворюваннями, надання паліативної допомоги у стаціонарах, надання планової допомоги третинного рівня (високоспеціалізованої);проведення інших невідкладних і термінових заходів з госпіталізації).

Які обмеження червоної зони скасовуються для вакцинованих?

У червоній зоні вимога щодо закриття закладів не буде застосовуватися, якщо всі 100% відвідувачів (або учасників), а також працівників (чи організаторів у випадку масових заходів) мають один з таких документів:

  • зелений COVID-сертифікат чи підтвердження повного курсу вакцинації (дві дози або одна для однодозових вакцин);
  • негативний ПЦР-тест (діє 72 години);
  • свідоцтво про одужання від COVID-19, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Дія (діє 180 днів).

За виконання цих умов у червоні зоні можуть працювати: кінотеатри; театри; музеї та інші культурні заклади; розважальні заклади; ТРЦ; заклади громадського харчування, кафе, ресторани, бари; ринки,
спортзали та басейни; дозволено проводити масові заходи (зокрема релігійні).

Як працюють школи і дитсадки в червоній зоні?

У червоній зоні можуть продовжувати працювати без додаткових умов: дитячі садки (заклади дошкільної освіти); 1−4 класи шкіл (у закладах загальної середньої освіти) та спеціальні заклади освіти.

Решта навчальних закладів мають закритися на карантин чи перейти на дистанційне навчання.

Старшокласники та студенти вузів, технікумів, закладів фахової передвищої освіти тощо можуть продовжити навчання в очному режимі лише за умови, коли 100% колективу освітнього закладу пройшли повний курс вакцинації.

Тимчасовою альтернативою вакцинації можуть бути ще два документи:

  • негативний ПЛР-тест на COVID-19: діє 72 години з моменту забору матеріалу;
  • доказ про перенесену хворобу COVID-19 (якщо після одужання пройшло менше ніж шість місяців, а актуальність документа підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг — зокрема з використанням додатка Дія): діє 180 днів, але не раніше, ніж через 14 днів після встановлення діагнозу COVID-19.

Важливо, що дані про перенесену хворобу COVID-19 може внести в базу даних лише лікар (на підставі позитивного ПЛР-тесту чи тестування на COVID-19 методом Ag-RDTs зі статусом «одужав»).

Як працює транспорт у червоній зоні?

За окремим рішенням місцевої комісії з ТЕБ та НС може бути заборонено здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним та залізничним транспортом у межах відповідних регіонів, крім транзитних перевезень та ще кількох видів перевезень (власними легковими автомобілями; службовими авто чи транспортними засобами за умови попередження Нацполіції про маршрут; пасажирів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні).

Також за окремим рішення Держкомісії комісії з ТЕБ та НС може бути заборонено посадку пасажирів в міжрегіональний автомобільний чи залізничний транспорт (потяги, автобуси тощо).

Крім того, з 21 жовтня для всіх жовтих, помаранчевих і червоних зон набудуть чинності нові правила пасажирських перевезень.

У червоних зонах всі водії, екіпаж авіатранспорту та пасажири у випадку міжрегіональних перевезень повинні мати підтвердження повного курсу вакцинації або негативний ПЛР-тест.

Що працює і залишається відкритим в червоній зоні?

Можуть працювати торгові точки, де не менше 60% площі призначено для торгівлі: продуктами харчування,
пальним; лікарськими засобами та виробами медичного призначення; засобами гігієни та побутовою хімією,
засобами зв'язку; друкованими ЗМІ; ветеринарними препаратами, кормами; насінням і садивним матеріалом (квітами, рослинами); добривами; засобами захисту рослин.

Такі заклади можуть працювати без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті цих магазинів.

Також можуть працювати: продовольчі магазини, банки, АЗС (без зон харчування), поштові відділення
станції технічного обслуговування автомобілів та іншого транспорту, компанії з ремонту комп'ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку; прання та хімічне чищення текстильних і хутряних виробів; компанії з надання телекомунікаційних послуг; перукарні та салони краси (за попереднім записом).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: