fbpx
Сьогодні
22:22 13 Жов 2021

ВООЗ виступила за боротьбу проти змін клімату: вважають, що можна зберегти мільйони життів

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) звернулася до національних урядів із закликом активізувати свої зусилля для боротьби зі змінами клімату. В організації вважають, що такі дії щорічно здатні врятувати мільйони життів у світі.

Як йдеться у відкритому листі ВООЗ, "кліматична криза" є найбільшою загрозою для здоров'я людства, передає Суспільне.

"Як медичні працівники, ми усвідомлюємо наш етичний обов'язок говорити про цю стрімко зростаючу кризу, яка може бути набагато більш катастрофічною та тривалою, ніж пандемія COVID-19. Ми закликаємо уряди виконувати свої обов'язки, захищаючи своїх громадян, сусідів та майбутні покоління від кліматичної кризи. Де б ми не надавали допомогу, у наших лікарнях, клініках та громадах по всьому світу, ми вже реагуємо на шкоду для здоров'я, спричинену зміною клімату", — йдеться у зверненні.

Зокрема критичними у ВООЗ назвали:

  • забруднення повітря внаслідок спалювання викопного палива, що спричиняє понад 7 мільйонів передчасних смертей щороку (тобто 13 смертей щохвилини);
  • зміни погоди та клімату спричиняють збільшення захворювань, що передаються харчовими, водними та переносними хворобами;
  • зростання екстремальних погодних явищ, включаючи спеку, шторми та повені у всіх точках Землі;
  • руйнування системи харчування внаслідок екстремальних погодних умов, що посилюють проблему нестачі продовольства, голоду та недоїдання;
  • підвищення рівня моря руйнує помешкання та засоби до існування, які мають вирішальне значення для підтримки здоров'я людей;
  • вплив зміни клімату серйозно позначається на психічному здоров'ї людей, викликаючи посттравматичний стресовий розлад, тривогу та погіршуючи наявні умови.

"Ми закликаємо лідерів кожної країни та їх представників запобігти форсованій катастрофі здоров'я, обмеживши глобальне потепління до 1,5°C, а також зробити здоров'я людини та справедливість центральними у всіх заходах щодо пом'якшення та адаптації до зміни клімату", — повідомили у ВООЗ.

Там додали, що такі зусилля зможуть запобігти мільйонам смертей по всьому світу, які можуть стати наслідком глобальних кліматичних змін.

Також у ВООЗ закликали всі країни оновити свої національні зобов'язання щодо клімату відповідно до Паризької угоди й відійти від використання викопного палива. Водночас за рекомендаціями організації, країни з високим рівнем доходу повинні значно скоротити викиди парникових газів відповідно до цілі 1,5°C, а також надати обіцяну грошову допомогу країнам з низьким рівнем доходу.

Крім того, у ВООЗ заохочують створити стійкі до клімату низьковуглецеві, стійкі системи охорони здоров'я, а також закликають зменшували соціальну та медичну нерівність. Підписантами звернення є близько 3500 лікарів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: