fbpx
Сьогодні
15:25 11 Жов 2021

ВАКС обрав для Труханова заставу розміром 30 млн грн та особисті зобов'язання

Вищий антикорупційний суд не став відправляти мера Одеси до СІЗО, як наполягали представники САП та НАБУ, та обрав для нього запобіжний захід у вигляді застави розміром 30 мільйонів гривень.

Про це повідомляє "Суспільне", передає Рубрика.

11 жовтня ВАКС продовжив слухати справу НАБУ та САП про створення та функціонування злочинної організації в Одесі. До неї, як вважають правоохоронці, був залучений мер міста Геннадій Труханов, бізнесмен Володимир Галантерник та декілька посадовців.

Злочинна схема полягала у виведенні земельних ділянок із власності громади та передачі їх під забудову приватній компанії "Будова".

Так, упродовж 2016-2019 років громада міста через схему злочинної організації, зазначають у НАБУ, втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га та незаконно витратила з місцевого бюджету 131 мільйон гривень. Загальний розмір завданої шкоди за результатами експертизи становить 689 млн грн.

Як зазначала сторона обвинувачення, Труханов зловживав своїм службовим становищем мера та підписував документи щодо надання об'єктів у право власності.

За 2 дні розгляду справи, а саме 8 та 11 жовтня, суддя Оксана Олійник та інші учасники процесу дослідили письмові докази 9-ти томів. У них сторона обвинувачення розповідала де, коли та хто був причетний до передачі комунальних об'єктів забудовнику.

У документах прокурори зачитували приватні листування чиновників і розшифровані телефонні дзвінки, а також досліджували підписані документи міським очільником.

Сам Труханов та його захисники провину не визнали та зазначили, що як підозра, так і решта документів зі справи в цілому необґрунтовані, суперечать Кримінально-процесуальному кодексу та недоведені. Міський голова зазначав, що всі документи, які він підписував, до цього проходили розгляд в профільних депутатських комісіях та юридичному департаменті міськради, де "працюють професіонали своєї справи". Крім того, очільник міста зазначив, що земельні ділянки залишаються у власності громади, оскільки були орендовані забудовником. Гроші з цієї оренди щорічно йдуть на поліпшення умов проживання у місті, — додав мер.

Після нарадчої кімнати суддя вирішила обрати для Труханова запобіжний захід у вигляді заставу розміром 30 млн грн та особисті зобов'язання.

Суд відправив Труханова до СІЗО з правом застави у розмірі ... млн грн

Довідка

6 жовтня Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала 5 підозр: меру Одеси, посадовцям і одному "відомому одеситу".

"На наше переконання, всі ці люди (абсолютно не виключено, що кількість підозрюваних може збільшитись) були причетні до цілого ряду злочинних дій, спрямованих на заволодіння земельними ділянками в Одесі", — написала у своєму Facebook Венедіктова.

Згодом у НАБУ оголосили про те, що підозрюваних у справі про незаконне заволодіння земельними ділянками 16. 10 із них є учасниками злочинної організації, решта — співучасники вчинення інших злочинів. Цих людей звинувачують у відмиванні 689 мільйонів гривень.

Як зазначив "Суспільному" адвокат одного з фігурантів Тарас Прошиванюк, прокуратура вимагатиме для мера Одеси Геннадія Труханова заставу у розмірі 120 мільйонів гривень.

8 жовтня Вищий антикорупційний суд не зміг за один робочий день дослідити всі томи справи Геннадія Труханова аби обрати для нього запобіжний захід у справі НАБУ, тож оголосив в процесі перерву до понеділка, 11 жовтня.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: