fbpx
Сьогодні
09:11 11 Жов 2021

У Польщі визнали законодавство країни пріоритетнішим за право ЄС: тисячі поляків вийшли на протест

Фото: SŁAWOMIR KAMIŃSKI / AGENCJA GAZETA

Конституційний Суд Польщі 7 жовтня постановив, що законодавство країни має пріоритет перед правом Євросоюзу. Тисячі поляків вийшли на масштабні акції протесту.

Про це повідомляють TVN24 та RMF24.

Акції протесту 10 жовтня організували у низці великих міст Польщі: Кракові, Познані, Вроцлаві, Щецині тощо. Але основна акція відбувалася у Варшаві на Замковій площі, де за даними мерії, зібралося близько 100 тисяч людей.

Протести у Польщі відбувалися під гаслом "Я залишаюся в ЄС".

Люди розмахували прапорами Польщі та Європейського Союзу та скандували: "Ми залишаємося!", "Ми – Європа!".

На місці чергували десятки поліцейських автобусів. Не обійшлося без сутичок: як вказують ЗМІ, коли учасники акції прямували до місця проведення, одну людину затримали за порушення недоторканості правоохоронця. У поліцейського, з іншого боку, влучили камінням.

Протестувальників підтримували політики. Дональд Туск, співзасновник та голова партії "Громадянська платформа", закликав вийти на 18 годину у центр Варшави "всіх, хто хоче захищати європейську Польщу".

Міський голова Варшави Рафал Тшасковський заявив, що люди не дозволять "виселити себе з ЄС".

Віцепрем'єр-міністр та голова Міністерства державних активів Яцек Сасін написав у Twitter: "Polexit ㅡ це винахід слабкої опозиції, яка не має інших ідей. Єдине, що їм залишається, ㅡ це лякати поляків власними мареннями".

Що сталося?

Суд постановив, що принцип верховенства європейського права не відповідає статті 90 конституції Польщі, згідно з якою в межах міжнародної угоди вона може передати повноваження органу державної влади «в деяких питаннях».

На думку більшості членів Трибуналу (КС), повне втілення цього принципу, закріпленого в Договорі про ЄС, призведе до "передання повноважень держави такою мірою, що Польща не зможе функціонувати як суверенна і демократична держава".

На практиці це означає, що Польща сама вирішуватиме, які законодавчі акти, ухвалені в межах ЄС, виконувати, а які — ні.

В Польше прошли акции протеста против судебной реформы | Новости из  Германии о Европе | DW | 02.12.2019

Довідка

Це рішення може поглибити конфлікт між Єврокомісією та Варшавою в контексті реформи польської судової системи.

Подання до Конституційного трибуналу ще наприкінці березня 2021 року подав прем'єр-міністр Матеуш Моравецький. Сталося це після того, як Єврокомісія звернулася до Суду ЄС щодо оцінки законності судреформи.

У липні 2021 року Суд ЄС ухвалив рішення про тимчасові заходи, в якому зобов'язав Польщу призупинити дію Дисциплінарної палати Верховного суду — органу, який має право звільняти суддів за критику влади.

Тоді ж Конституційний суд Польщі заявив, що рішення Суду ЄС суперечить польській конституції, тому Варшава не зобов'язана його виконувати. Остаточного рішення щодо судової реформи Польщі Суд ЄС поки не ухвалив.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: