fbpx
Сьогодні
09:30 11 Жов 2021

США вперше відзначатимуть День святкування корінних народів США замість Дня Колумба

Фото Reuters

Джо Байден став першим президентом США, який відзначає не День святкування Христофора Колумба 11 жовтня, а День вшанування корінних американців.

Про це повідомляє "Голос Америки", передає Рубрика.

"Корінні американці роками вимагали встановити день визнання їх народів на місцевих і національних рівнях. Це було абсолютно несподівано. Незважаючи на те, що багато про це говоримо і так давно цього хотіли", – зазначила Гілларі Кемпенік, художниця, представниця племені Черепахова Гірська смуга Чіппеуа.

У 2019 вона разом з іншими членами свого племені організували кампанію в містечку Гренд Форкс, Північна Дакота, щоб замінити День Колумба і День визнання Корінних народів США.

У багатьох школах США вчителі досі зображують Христофора Колумба як героя країни. Проте корінні американці вважають Колумба причетним до масового знищення корінного населення Північної Америки.

В окремому документі щодо відзначення Дня Колумба президент Байден високо оцінив роль італійських американців в суспільстві, але згадав про насильство і шкоду, яку завдали Колумб і інші дослідники того часу в Північній Америці.

Варто зазначити, що визнання Байденом страждань Корінного населення істотно відрізняється від риторики попереднього президента США, який у своїй промові до Дня Колумба 2020 року став на захист "сміливих героїв" – таких, як Колумб.

"На жаль, в останні роки радикальні активісти намагаються підірвати спадок Христофора Колумба", – заявив тоді Дональд Трамп.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: