fbpx
Сьогодні
12:26 08 Жов 2021

Голова Верховного Суду Данішевська оголосила, що йде у відставку

Валентина Данішевська - голова ВСУ

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська йде у відставку.

Про це вона оголосила під час свого виступу на пленумі у п'ятницю, 8 жовтня, передає "Укрінформ".

Вона запропонувала скликати на 22 жовтня пленум ВС, на якому розглянути питання обрання нового голови.

Водночас сама Данішевська, за її словами, не буде пропонувати свою посаду.

"Значить, можемо шукати в наших рядах наступного голову Верховного Суду", – сказала вона.

Вона зазначила, що завчасно ініціювати процес зміни глави суду є хорошою європейською традицією, тому й сама вчинила відповідно. Данішевська також анонсувала завершення своєї кар'єри судді. 

Зазначимо, що Валентину Данішевську обрали головою Верховного Суду наприкінці 2017 року, коли після реформи був сформований новий склад суду.

Очільник ЦПК Віталій Шабунін тим часом розповідає про те, як Данішевська до того, як вийти на пенсію, намагається "завалити" судову реформу, аби отримати хорошу пенсію.

"Венеційська Комісія вважає судову реформу конституційною, більше того, її Голова закликав якнайшвидше її втілити. Але голові ВС Валентині Данішевській і ко на це начхати. В носі вона мала Венеційку, коли мова йде про 150 тис. грн на місяць її довічного утримання", – пише Шабунін.

Саме ВРП приймає рішення щодо розміру утримання, тобто пенсії, для Данішевської після закінчення її повноважень в суді. До речі, права на це утримання вона не має через брак стажу.

"Тож лише ця зашкварена ВРП (якій начхати на закон), подарує Данішевській 150 тис. грн на місяць (+ 850 тис. грн разово), як вдячність за сьогоднішнє рішення Пленуму ВС", – розповів Шабунін.

Він також пояснив, чому чинна очільниця ВС не має права на довічне утримання судді.

"Приписи статті 137 Закону "Про судоустрій і статус суддів" визначають стаж, який включається до стажу, що дає право на відставку, при цьому для відставки необхідно мати 20 років суддівського стажу, – пояснює Шабунін. –  Стаж судді Данішевської, який включається до стажу, що дає право на відставку, станом на день досягнення 65 років складе 17 (13+4) років".

Як повідомлялося, нардеп Антон Поляков знайдений мертвим.

У прокуратурі назвали попередню причину смерті нардепа Полякова.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: