fbpx
Сьогодні
16:50 07 Жов 2021

Україна та ПАР розглядають можливість спільних досліджень в Антарктиці

English version here

У ПАР зацікавлені у проведенні спільних досліджень науковцями України та ПАР в Антарктиці.

Про це повідомляє пресслужба МОН, передає Рубрика.

"Сьогодні двостороння співпраця між Україною та Південно-Африканською Республікою у сфері науково-технічного співробітництва ґрунтується на положеннях Угоди між Урядом України та Урядом ПАР про співробітництво у сфері науки і технологій. Для розширення можливостей щодо наукового потенціалу обох країн Україна готова обмінюватися та проводити спільні наукові дослідження у необхідних для обох сторін напрямах", – зазначив перший заступник мініст МОН Андрій Вітренко. 5 жовтня він провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом ПАР (ПАР) паном Андре Йоганнесом Гроеневальдом.

Серед можливих напрямів співпраці пан Посол висловив зацікавленість у проведенні спільних досліджень науковцями України та ПАР в Антарктиці, зокрема з використанням можливостей нового українського науково-дослідного криголаму.

Андрій Вітренко відзначив, що це питання є актуальним і для України, адже придбання спеціалізованого океанографічного судна відкриває для нас багато перспектив. Одна з них – створення міжнародних наукових та логістичних консорціумів для дослідження Антарктиди та Південного океану.

У межах зустрічі сторони також обговорили інші важливі питання науково-технічної співпраці між країнами та визначили пріоритетні завдання для продовження ефективного діалогу.

Довідка

Південно-Африканська Республіка – одна з перших держав-підписантів Договору про Антарктику 1959 року і наразі єдина африканська держава, що має розвинену національну програму досліджень в Антарктиці.

Південноафриканська наукова станція SANAE IV, що знаходиться в Східній Антарктиці на Землі Королеви Мод, розрахована на одночасну роботу до 80 вчених протягом літнього сезону і є важливою лабораторією для спостереження за природними явищами, що відбуваються в космосі, атмосфері та електромагнітному полі Землі, а також у її земній корі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: