fbpx
Сьогодні
08:05 06 Жов 2021

За 10 років заборгованість із зарплат українців зросла у 4,5 рази

Майже 4 мільярди гривень — саме стільки грошей не отримали українці станом на вересень 2021 року. З кожним роком заборгованість підприємств перед працівниками зростає. За 10 років вона збільшилася у 4,5 рази. 

Порівняно з початком 2020 року сума боргів зросла на 3%, а до вересня 2021-го — збільшилася ще на 20%. Найбільше грошей винні підприємства у сфері промисловості — майже 80% усього боргу, передає Рубрика.

зарплати заборгованість

Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання вже кілька років поспіль очолює список боржників. Станом на жовтень 2021-го підприємство винне 6 тисячам своїх нинішніх і колишніх працівників майже 230 мільйонів гривень. 

Як захиститися від недоплат та до кого звертатися?

Отримувати зарплату вчасно — базове право кожного громадянина України відповідно до Конституції. Тож, якщо роботодавець не реалізує його вчасно, не варто чекати, поки все вирішиться само собою.

  1. Перше, що варто зробити — звернутися до керівника підприємства з письмовою заявою про виплату боргу. За законом роботодавець має розглянути скаргу протягом 10 робочих днів. Крім цього, з копією такої заяви можна звернутися до профспілки. 
  2. Якщо результату немає, слід звертатися до правозахисних органів. Заяву про невиплату зарплати у довільній формі можна подати до прокуратури та до суду. Розгляд звернення у суді триватиме до місяця. Щоб швидше отримати зароблені гроші, варто чітко обґрунтувати скаргу, додати необхідні документи та письмові звернення до свого керівництва. У заяві можна одразу вказати прохання про негайне виконання рішення суду про виплату працівникові боргу. 
  3. Також захистом прав працівників в Україні займається Державна служба з питань праці. Орган приймає скарги на будь-якому етапі непорозумінь з роботодавцем. Отже, зателефонувавши на гарячу лінію +38(044) 289-85-11, ви отримаєте детальну інструкцію, як варто вчинити, якщо роботодавець порушує ваші права.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: