fbpx
Сьогодні
20:56 06 Жов 2021

Вчені київського університету є співавторами Нобелівського лауреата з хімії

Співавторами нобелівського лауреата 2021 року з хімії Бенджаміна Ліста є вчені Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

Про це повідомляє Наукова бібліотека імені Максимовича.

"Пишаємося дослідниками Київського національного університету імені Тараса Шевченка Григоренко Олександром Олеговичем, доцентом кафедри органічної хімії, доктором хімічних наук (хімічний факультет КНУ ім. Т. Шевченка), Комаровим Ігорем Володимировичем (Інститут високих технологій КНУ ім. Т. Шевченка) і колишнім аспірантом Тимцуніком Андрієм Володимировичем, які є співавторами Нобелівського лауреата з хімії 2021 року Бенджаміна Ліста… Тримаємо руку на пульсі публікаційної активності представників університету, з гордістю відзначаючи її високий професійний рівень та якісні колаборації", — повідомили в бібліотеці.

Як відомо, в цьому році Нобелівську премію з хімії отримають Бенджамін Лист і Девід Макміллан з формулюванням "за розвиток асиметричного органокаталіза".

Під ним мається на увазі створення каталізаторів, які дозволяють використовувати методи класичної органічної хімії для отримання так званих хіральних сполук — таких, які не ідентичні своїм дзеркальним відображенням. До поширення таких каталізаторів хіральні сполуки отримували майже виключно біологічним шляхом або очищали з великими труднощами з сумішей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: