Росія направила Україні перелік бажаних питань для зустрічі президентів

Російська сторона направила Україні перелік бажаних питань для зустрічі президентів України і Росії, серед яких не згадується окупація Криму та військова агресія на Донбасі. Кремль бажає скасування санкцій, відновлення транспортного сполучення і дипломатичних відносин.

Про це повідомляє російське видання "Комерсант", передає Рубрика.

Джерело в російських держструктурах повідомило, що Москва кілька місяців тому довела до української сторони своє бачення підсумків можливої ​​зустрічі Путіна і Зеленського.

У цьому списку 12 питань і майже всі стосуються двосторонніх відносин.

Зокрема, в Кремлі вважають, що на зустрічі можна було б домовитися про відновлення повноцінних дипломатичних відносин і узгодити повернення послів до Москви і Києва, зняти взаємні торгово-економічні обмеження і скасувати санкції щодо фізичних і юридичних осіб.

Крім того, в РФ хочуть, щоб два лідери домовилися про відновлення транспортного сполучення між двома країнами, а також про підготовку до 1 грудня 2022 року угоди про транзит і постачання газу на період після 2024 року.

Однак, Крим в російських темах для розмови не згадано, а питання конфлікту на Донбасі – лише раз. У вигляді зауваження про те, що представники РФ в ТКГ і "нормандському форматі" підтримають будь-які мирні домовленості Києва з владою ОРДЛО.

Україна, відзначають в Кремлі, на запропонований перелік питань поки не відреагувала.

Спікер президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що "від українців нічого зрозумілого щодо можливого наповнення двосторонньої зустрічі не надходило".

У Києві відзначають, що підготовка зустрічі не просувається з вини Москви.

Реакція радника глави офісу президента України Михайла Подоляка: "Змушені констатувати, що з російської сторони спостерігаються неконструктивні спроби знайти різні приводи, щоб відкласти двосторонні переговори. Вважаємо, що такі спроби не відповідають інтересам народів і України, і Росії".

За словами Подоляка, "з Москви звучить занадто багато різних натяків і неконкретних зауважень про те, що їм хотілося б обговорити, і при цьому не виражається чітка готовність обговорити те, що дійсно має значення в розумінні і українського, і російського суспільств".

Подоляк зазначив, що "той факт, що український і російський народи розділені лінією фронту, заслуговує обговорення в першу чергу".

Свіжі дописи

  • Новини

Рішення для перемоги: виробник пластикової тари з Харківщини організував виготовлення далекобійних БпЛА

Кілька десятків робітників в ангарі на заході України збирають безпілотники, які використовують для завдавання ударів… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Головнокомандувач ЗСУ подякував прикордонникам за самовідданість у боротьбі за незалежність України

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський подякував прикордонникам, які у 2014 році не зрадили присязі… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Білий дім з міркувань безпеки не коментує доставку в Україну зброї

Процес постачання в Україну оборонної допомоги, про яку було оголошено минулого тижня, триває, однак адміністрація… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Уперше з 2014 року до Києва прибула представниця королівської сім’ї Британії – герцогиня Единбурзька

Напередодні до столиці прибула герцогиня Единбурзька Софі Хелен - дружина наймолодшого сина Єлизавети ІІ принца… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Сили оборони за минулу добу знищили ще понад 1200 окупантів та 39 ББМ

Минулої доби, 30 квітня, українські захисники ліквідували ще понад 1200 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Наслідки ракетного удару по Одесі: кількість загиблих зросла до 5 осіб та 4 людей у край важкому стані

Кількість загиблих ворожого ракетного удару по Одесі 29 квітня зросла до 5 людей: помер у… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.