fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 13:49 05 Жов 2021

"Додатковий привід все перевірити": як подбати про свої дані після великих збоїв

4 жовтня стався збій в роботі серверів Facebook, через що крім однойменної соцмережі на певний час "лягли" також Instagram і месенджери WhatsApp та Facebook Messenger. Тож у понеділок всі масово пішли у Twitter. Згодом повернулись кожен до улюбленої соцмережі, проте вже із запитанням — чи в безпеці наші дані?

"Рубрика" поспілкувалася з експертом з цифрової безпеки і зібрала інформацію про великий збій, аби точно дізнатися, чи варто тепер змінювати паролі і переглядати своє онлайн-життя.

"Завжди є сенс хвилюватися за власні дані. Є збої чи немає. Але саме в таких ситуаціях, як 4-го жовтня, всі відчувають, наскільки вони захищені від цифрових проблем", — говорить експерт Школи цифрової безпеки DSS380 Павло Бєлоусов.

Чи є життя після збою?

Так, воно є. Павло Бєлоусов каже — поняття цифрової безпеки включає в себе і наявність резервних каналів зв'язку, тож ви маєте зробити так, аби втративши доступ до одного месенджеру, можна було легко продовжити комунікацію в іншому.

Instagram і WhatsApp також належать Facebook. Тож якщо одна мережа припинить коректно працювати, найімовірніше, те ж станеться і з рештою. Тому варто мати додатковий окремий канал зв'язку, як от електронна пошта, Telegram, Twitter, Viber.

"Це допоможе, продовжити особисте чи робоче спілкування. Також це знизить ризик шахрайства. Якщо людина спілкується з кимось у WhatsApp і він перестав працювати, під виглядом цієї людини хтось може написати її оточенню в інших месенджерах. Так, до прикладу, просять позичати гроші", — розповідає Павло Бєлоусов.

Експерт описує ще один сценарій, як можна стати ошуканим. В інших месенджерах людям надсилають посилання невідомого походження, видаючи їх за так звані резервні канали соцмережі, у якій стався збій. Перейшовши за таким посиланням, ви ризикуєте поділитися своїм паролем зі зловмисником.

"Треба стежити за офіційними джерелами компаній, у яких стався збій. Наприклад, Facebook комунікував через Twitter. Якщо ви залежні від якоїсь компанії, ви маєте бути підписані на її сторінки на інших платформах і чекати на офіційну інформацію. Або ж сайт Downdetector, який показує, в яких регіонах відбуваються збої", — радить експерт.

Що стосується витоків інформації, Павло Бєлоусов заспокоює — не схоже, що цього разу слід хвилюватися. Про це заявляє і Facebook. Та остаточно все стане зрозумілим через кілька тижнів, адже зараз триває вивчення ситуації.

кібербезпека

Що відбувалося поза "зламаними" соцмережами

А поза ними й далі вирувало життя. До того ж, як звичайне, так і незаконне.

"У даркнеті з'явилися оголошення про продаж даних користувачів, але підтвердження, що вони справжні, немає. Деякі люди вже розповідають, що купували ці бази, але їх так і не відправляли після оплати, тож схоже на блеф", — каже експерт.

Тим часом на час збою бренди масово перейшли у Twitter. І влаштували таку собі віртуальну вечірку, скріни якої тепер активно гуляють іншими соцмережами.

ТОП правил, які допоможуть захистити ваші персональні дані

Через вчорашній збій змінювати паролі не треба. Але як каже Павло Бєлоусов, такі збої — додатковий привід все перевірити, у першу чергу — надійність вашого існуючого паролю. Якщо ви дбаєте про свою цифрову безпеку, дотримуйтеся простих правил, але робіть це завжди:

  • Пароль повинен бути унікальним! Не створюйте один пароль для кількох різних соцмереж, адже так шахраям буде значно легше зламати ваші акаунти.
  • Вигадайте довгий пароль.
  • Пароль не має містити в собі вашої персональної інформації, як от рік народження чи дівоче прізвище матері.
  • Зберігайте пароль у менеджері паролів.
  • Не зберігайте свої паролі у соціальних мережах.
  • Витратьте 10 хвилин і таки налаштуйте двофакторну аутентифікацію. Це у більшості випадків захистить вас від шахраїв.
Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: