fbpx
Сьогодні
16:42 04 Жов 2021

В Україні можлива локалізація виробництва covid-вакцин, - Кузін

В Україні можлива локалізація виробництва вакцин проти COVID-19, зокрема, перемовини про це стосовно вакцини CoronaVac веде корпорація "Лекхім", також корпорація "Індар" працює над впровадженням дослідницької програми локалізації мРНК-вакцини.

Про це в інтерв'ю виданню "Фокус" розповів головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Лекхім" — це офіційний постачальник вакцини CoronaVac в Україні. Дійсно, корпорація зараз веде переговори з приводу локалізації виробництва. Сировину будуть доставляти з Китаю і розливати вже тут. Це, безумовно, перевага для України — відсутність додаткових транспортних витрат, ми зможемо укладати гнучкі контракти. Виробництво обіцяють запустити в першому кварталі 2022 року", – сказав Кузін.

Окрім цього, за його словами, також можлива локалізація виробництва мРНК-вакцин.

"Це цілком реально. Компанія "Індар" уже впроваджує свою дослідницьку програму локалізації мРНК-вакцини в Україні, яку презентували на засіданні Ради національної безпеки. Велика науково-дослідна команда працює над тим, щоб процес виробництва був повністю українським. Навіть реагенти повинні постачати вітчизняні хімзаводи", – сказав Кузін.

Він нагадав, що в Україні створено біокластер «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій», який дозволяє оновлювати вітчизняне біотехнологічне виробництво.

"Ми плануємо замовити в українських дослідників розробку 18 інноваційних тест-систем діагностики особливо небезпечних інфекційних захворювань. Зараз лікарі не діагностують частину інфекційних захворювань тільки тому, що в країні немає таких тестів. Усі роботи повинні завершитися до кінця I кварталу 2022 року. Надалі держава зможе закуповувати або виробляти спільно з бізнесом медичні вироби та вакцини. Основна стратегія і президента, і міністерства — це забезпечення фармацевтичної незалежності країни", – сказав Кузін.

Також головний держсанлікар нагадав, що за грантами Національного фонду досліджень України розробки вітчизняної вакцини проти COVID-19 дві дослідницькі групи: фахівці Інституту біохімії ім. Палладіна під керівництвом академіка Сергія Комісаренка та Інституту біології клітини НАНУ під керівництвом академіка Андрія Сибірного. За словами Кузіна, наприкінці року вони повинні відзвітувати перед Національним фондом досліджень.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: