fbpx
Сьогодні
18:36 03 Жов 2021

Голова комітету Ради з прав людини пояснив, як працюватиме закон про перехідний період

Фото facebook.com/dmytro.lubinets

Люди, які проживають на тимчасово окупованих територіях, і які беруть участь в будь-якій цивільній сфері життя, не матимуть юридичної відповідальності перед Україною.

Про це в інтерв'ю "Східному варіанту" розповів голова комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець.

За його словами, люди, які взяли в руки зброю, тобто скоїли військові злочини, тортури — будуть відповідати за кримінальним кодексом, проти них відкриватимуться кримінальні справи.

"Тобто 99% людей повинні отримати так звану амністію. Вони стали заручниками цієї ситуації. Наприклад, людина жила до окупації в умовному Донецьку. Не порушувала законодавство, сплачувала податки. Частина з них ішла до державного бюджету, що відповідає за державний кордон, за правоохоронну систему, за спецслужби. І в якийсь момент держава допустила те, що людина не може вийти з українським прапором в центр свого міста, щоб її не потягли на підвал чи не вбили. І людина залишається як заручник обставин. При цьому вона вимушена працювати, аби забезпечувати сім'ю. То за що її притягувати до відповідальності?" — зазначив Дмитро Лубінець.

Депутат вважає такий підхід найбільш правильним. За його словами, міжнародна практика застосування подібних законів про перехідне правосуддя діє за таким же принципом.

"При цьому, якщо ми у своєму законодавстві пропишемо, що люди, які скоїли військові злочини, будуть підпадати під процедуру амністії — це прямо суперечить міжнародному праву. А у нас міжнародне законодавство має вищу силу ніж національне. Ми повинні чітко сказати: взяв зброю в руки, когось вбив, скалічив — ти будеш відповідати й жодної амністії тобі очікувати не слід. Ти цього не робив — автоматично на тебе розповсюджується амністія", — додав Лубінець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: